Gå till innehållet

Obduktion visar: Vargen söder om Stockholm skjuten tidigare

Varg i hägn. Foto: Marie Gillander

När Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA) obducerade den så kallade Södertörnsvargen, som sköts i en skyddsjakt tidigare i år, hittade de tidigare skottskador. De gjorde en anmälan till polisen, som dock redan lagt ner förundersökningen, uppger DN

Den omskrivna vargen som levt i skogarna söder om Stockholm sedan i somras sköts tidigare i januari. Nu har SVA vid sin obduktion av kroppen hittat gamla skottskador som är minst några månader gamla och kan vara ännu äldre. Det betyder att skadorna är från innan skyddsjakten och kan till och med vara från Norge, där vargen föddes 2016.

LÄS ÄVEN: • Obduktioner av svenska vargar avslöjar omfattande tjuvjakt

– Det är så gammalt att det är avläkt. Vad man kan se är att det finns metallsplitter i de tre första ländkotorna. Har man fått ett skott i ryggraden som fått kotorna att växa samman så var det säkert plågsamt, säger Henrik Uhlhorn, biträdande statsveterinär vid SVA.

I övrigt var vargen i god form.

LÄS ÄVEN: • Polisen lovar krafttag mot tjuvjakt på rovdjur i Sverige

Uppemot 50 vargar om året beräknas dödas illegalt, enligt SVA. Myndighetens obduktioner visar att nästan var tionde varg antingen dödats illegalt eller har gamla skottskador, men forskare menar att det kan vara fler än så.

Källor: Svenska Rovdjursföreningen och Dagens Nyheter

Mer att läsa