
Varg. Foto: Linda Jonasson
En ny fältstudie från södra Dalarna visar att vargar tar med varierade bytesdjur än forskare tidigare trott. De anpassar sig till vilka byten som finns och tar exempelvis vildsvin eller rådjur om det finns i området. Det rapporterar P4 Kristianstad.
En GPS-märkt alfahanne och dennes flock har kunnat följas i södra Dalarna. I vargflockens spår har forskarna hittat en oväntad stor variation av kadaver. Det visade sig att vargarna tar älg, rådjur, vildsvin och kronhjort, beroende på vad som finns att tillgå.
LÄS ÄVEN: • Varg upptäckt i Stockholm igen
Enligt fälttekniker David Ahlqvist har det inte hänt tidigare att en vargflock bekräftats ta så olika byten under en så kort tid. Det innebär att det så kallade predationstrycket från vargarna är väl utspritt mellan olika bytesdjur. Tidigare har man trott att älgar är det vanligaste bytet, men nu tror forskarna som analyserat vargflocken i Dalarna att vargar anpassar sig efter vilka bytesdjur som finns.
LÄS ÄVEN: • Vargar i naturreservat utanför Rom äter nästan enbart vildsvin
– När vargar exponeras för nya typer av byten av högre frekvens så tar det ett tag för dem att lära sig att detta är något att leva på och döda. Vi kommer fortsätta att följa upp detta nu med ytterligare studier för att se om mönstret håller i sig, berättar Håkan Sand, en av forskarna bakom studien, för P4 Kristianstad.
LÄS ÄVEN: • Krönika: Bara att ana vargars närvaro är värdig naturturism
Fältstudien är en del av forskningsprojektet Grensevilt som Sveriges lantbruksuniversitet och norska Høgskolen i Innlandet samordnar i tre år framåt.
Källa: P4 Kristianstad

Chefredaktör och grundare. Stötta Natursidan – ge bidrag via bankgiro (5114-2529) eller Swish (0730-385 185). Tack! Naturligtvis betalas det skatt på dessa gåvor.
Andra studier har visat att andelen vildsvin är låg, omkring 5 % av vargens byten. Resultatet är föga förvånande. Vargen tar alla byten som den tror sig kunna slå utan att själv komma till skada. Lyckligtvis har den genom århundraden av vargjakt lärt sig att människor kan skada en varg allvarligt, vilket för vargen ofta betyder döden. Därför avstår den från att angripa människor.
En studie i Rumänien visade att vargens föda var till 74 % tam-får. I Rumänien finns runt 5 miljoner får, så just får är det vanligaste djuret och blir därför den vanligaste födan.
I t ex norra Värmland tar vargen nästan bara älg och orsaken är inte någon födopreferens från vargen sida, utan helt enkelt beroende på att där finns bara älg och ett mindre antal rådjur. Ingen kronhjort, dovhjort, mufflonfår eller vildsvin. Fungerar som vilken restaurang som helst. Det som inte finns går inte heller att beställa.