Gå till innehållet

Vargar tar oväntat varierade byten i Sverige

Varg. Foto: Linda Jonasson 

En ny fältstudie från södra Dalarna visar att vargar tar med varierade bytesdjur än forskare tidigare trott. De anpassar sig till vilka byten som finns och tar exempelvis vildsvin eller rådjur om det finns i området. Det rapporterar P4 Kristianstad.

En GPS-märkt alfahanne och dennes flock har kunnat följas i södra Dalarna. I vargflockens spår har forskarna hittat en oväntad stor variation av kadaver. Det visade sig att vargarna tar älg, rådjur, vildsvin och kronhjort, beroende på vad som finns att tillgå.

LÄS ÄVEN: • Varg upptäckt i Stockholm igen

Enligt fälttekniker David Ahlqvist har det inte hänt tidigare att en vargflock bekräftats ta så olika byten under en så kort tid. Det innebär att det så kallade predationstrycket från vargarna är väl utspritt mellan olika bytesdjur. Tidigare har man trott att älgar är det vanligaste bytet, men nu tror forskarna som analyserat vargflocken i Dalarna att vargar anpassar sig efter vilka bytesdjur som finns.

LÄS ÄVEN: • Vargar i naturreservat utanför Rom äter nästan enbart vildsvin

– När vargar exponeras för nya typer av byten av högre frekvens så tar det ett tag för dem att lära sig att detta är något att leva på och döda. Vi kommer fortsätta att följa upp detta nu med ytterligare studier för att se om mönstret håller i sig, berättar Håkan Sand, en av forskarna bakom studien, för P4 Kristianstad.

LÄS ÄVEN: • Krönika: Bara att ana vargars närvaro är värdig naturturism

Fältstudien är en del av forskningsprojektet Grensevilt som Sveriges lantbruksuniversitet och norska Høgskolen i Innlandet samordnar i tre år framåt.

Källa: P4 Kristianstad

Mer att läsa