Gå till innehållet

Vargar lockar utländska turister till Dalarna

Varg i hägn. Foto: Marie Mattsson

Varg i hägn. Foto: Marie Mattsson

Utländska turister vill uppleva den svenska vildmarken och för att få chansen att se varg eller vargspår är de villiga att betala mycket pengar. Pengar som går till lokala företagare.

För upplevelser som många svenskar kanske tar för givet betalar turister mycket pengar. 17 000 kronor per person för fem dagar, inklusive två resdagar, betalade exempelvis åtta engelsmän nyligen. Det är pengar som inte bara gynnar naturguiden Anders Ståhl, han anlitar i sin tur företag i bygden som förser kunderna med mat och husrum.

– England har 60 miljoner invånare och de har nästan ingen natur kvar. Därför reser de och deras intresse är stort. Många av dem har redan sett de varma länderna, och bara chansen att få vistas i en skog där det finns till exempel varg är för dem en anledning att resa hit. Som när vi reser till Indiens tigerområden, säger Anders Ståhl till tidningen Land.

Anders menar dock att det avverkas alldeles för mycket gammelskog och att det inte tas någon hänsyn till naturvärden. Han kallar det ett “jätteexperiment” och menar att det finns pengar att tjäna på att låta skogen vara kvar.

– Du kan alltså tjäna pengar på att behålla skog och vilda djur. Jag ser det som ren och skär landsbygdsutveckling. Man behåller naturen och tjänar pengar på guidning, mat och boende. Tar man bort djur och natur tar man bort förutsättningarna, råvaran, avslutar Anders Ståhl.

Läs mer:
• Tips på ekoturism i Sverige.
• Våra artiklar om naturturism.

Källa: Tidningen Land

Mer att läsa