Gå till innehållet

Vargar får fullt skydd i Slovakien

Vargar. Foto: Frida Hermansson

Från och med den 1 juni 2021 är vargen skyddad i Slovakien. Efter en lång kamp med 51 000 namnunderskrifter och stöd av 31 organisationer har nu jakten på varg i Slovakien stoppats.

Slovakien är ungefär en tiondel så stort som Sverige, men har bara hälften så många invånare. Vargpopulationen i det lilla landet beräknas dock till mellan 1 000 och 1 800. I Sverige finns färre än 400 vargar. Trots det röstade Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Sverigedemokraterna nyligen igenom en ökad vargjakt i Sverige.

Tidigare har man i Slovakien tillåtit jakt på 35-50 vargar om året, men nu är det slut på det. Från och med den 1 juni är vargen skyddad.

WWF i Slovakien och många andra organisationer argumenterade för ett jaktförbud bland annat eftersom en stark vargstam begränsar deras bytesdjurs betesskador i jordbruk och skogsbruk. Precis som i Sverige kompenseras djurägare för vargattacker på deras boskap.

– Topprovdjuret varg spelar en viktig roll för att hålla naturen i balans. Om vi verkligen vill skydda vargar måste vi skydda dem tillsammans med deras livsmiljöer. Vi har rekordmycket rådjur och vilt för närvarande, men en frisk vargpopulation har också en positiv inverkan på landskapet. Det minskar beståndet av rådjur, förhindrar skador på unga träd och underlättar restaurering av naturliga skogar. Det finns ingen anledning för vargjakt i vårt land, säger Jerguš Tesák, expert på stora rovdjur hos WWF i Slovakien.

Källa: WWF Centraleuropa

Läs mer

Mer att läsa