Gå till innehållet

Var tionde svensk smugglar souvenirer från hotade djur

Elfenbensprodukter i en souvenirbutik Namibia. Foto: Folke Wulf / WWF-Canon

Elfenbensprodukter i en souvenirbutik Namibia. Foto: Folke Wulf / WWF-Canon

I en ny undersökning* från Världsnaturfonden WWF uppges att nästan var tionde svensk (9 procent) har köpt med sig en souvenir från en hotad djurart hem till Sverige när de varit ute och rest. Det kan till exempel röra sig om elfenben, tigerskinn eller noshörningsprodukter.

Nästan en fjärdedel (23 procent) av de intervjuade uppger att de kan tänka sig att ha en skulptur eller ett smycke av elfenben hemma.

– Den illegala jakten på elefanter och handeln med elfenben ökar i ett rasande tempo just nu. Det handlar om fred, säkerhet och om ekonomiskt sabotage mot Afrika som håller på att förlora en av sina viktigaste naturresurser. Jag hoppas att alla svenska turister tar ställning och inte köper elfenben eller andra souvenirer som kommer från hotade djur, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF.

I undersökningen kommer WWF även fram till att många turister riskerar att bli ofrivilliga smugglare när de köper smycken eller prydnadssaker utan att veta vilken art souveniren kommer ifrån. Brott mot artskyddslagen ger oftast böter, men kan anses grovt och då ge upp till fyra års fängelse.

– Säkrast är att avstå helt från att köpa souvenirer från vilda djur, säger Mats Forslund, expert på handel med vilda djur och växter på WWF.

Källa: WWF

* Undersökningen baseras på 1 031 intervjuade som under de senaste fem åren har rest till Afrika, Thailand eller Vietnam.

Mer att läsa