Gå till innehållet

Vanliga bekämpningsmedel hotar lax och späckhuggare

Tre vanliga bekämpningsmedel i jordbruket skadar både silverlaxar och späckhuggare, enligt en ny studie som publicerats i Science och som Fiskejournalen rapporterade om.

Rapporten är skriven av U.S. National Oceanic and Atmospheric Administration’s National Marine Fisheries Service (NOAA Fisheries) och undersökte laxbestånden på flera håll längs USA:s västkust. Miljöorganisationen Earthjustice uppmanar nu EPA (USA:s motsvarighet till Naturvårdsverket) att förbjuda kemikalierna.

LÄS ÄVEN: • Största studien hittills: Bekämpningsmedel värre än tidigare trott för bin och humlor

– Den bästa forskning som finns tillgänglig visar tydligt att de här bekämpningsmedlen är ett stort hot mot laxar och späckhuggare, som behöver laxar för att överleva. De här medlen är dessutom dåliga för människor, säger Patti Goldman, advokat på Earthjustice.

Ämnena chlorpyrifos, malathion och diazinon används på över 100 livsmedel, inklusive nötter, citrusfrukter, bomull, ris, vete, potatis och majs.

LÄS ÄVEN: • Odlad lax innehåller höga halter av förbjudet bekämpningsmedel

Jordbruksorganisationen CropLife America, säger att de ska undersöka rapporten noga, men menar att den kan orsaka “överdriven oro”.

Källa: Science och Fiskejournalen

Mer att läsa