Gå till innehållet

Vandrande fiskar har minskat med 93 procent i Europa

Havsöring. Foto: Niclas Ahlberg

En ny rapport visar att Europas vandrande fiskarter har kollapsat. På 50 år har de i snitt minskat med 93 procent. Globalt är minskningen 76 procent. Anledningen är att vi människor förstört deras livsmiljöer med dammar, vattenkraftverk och fiskat mer än bestånden tål.

Rapporten, som är framtagen av WWF, World Fish Migration Foundation, Zoological Society of London (ZSL), Internationella naturvårdsunionen (IUCN) och The Nature Conservancy (TNC), visar en nedslående statistik. Europa har en betydligt större andel barriärer i sina floder än andra världsdelar. Det visar sig också i hur det går för vandrande fiskar som lax. öring och ål. På 50 år har förekomsten minskat med hela 93 procent, jämfört med 76 procent globalt.

– Bevisen är över lag tydliga att många vandrande sötvattensfiskar är hotade och att behovet är stort för att identifiera och använda sig av lösningar innan det är försent. Det finns redan många lagförslag och andra lösningsorienterade aktiviteter som kan användas som en guide, skriver organisationerna i sin rapport.

Bland lösningarna som rapporten föreslår kan nämnas att fler floder får skydd och vandringsvägar, förbättra kunskapsläget, minska nedskräpningen. överfisket och utsläppen, samt öka allmänhetens engagemang i frågan.

Läs även:
Finland vill ställa högre miljökrav på vattenkraft
Framgångsrikt projekt i Finland tar bort hinder från floder
Laxar i exploaterade vattendrag sämre på att anpassa sig
Över 600 kilometer flod öppnas när fyra dammar tas bort

Källor: WWF (pdf) och Hufvudstadsbladet

Mer att läsa