Gå till innehållet

Vancouver förbjuder delfiner och valar i fångenskap

Vitvalar i Georgia Aquarium. Foto: Diliff, CC BY-SA 2.5, 

Efter att två vitvalar dött i fångenskap hos Vancouver Aquarium i höstas har nu staden bestämt sig för att förbjuda delfiner och valar i fångenskap.

Stadens politiker anordnade under två dagar samtal om ämnet och fick även in tusentals medborgarförslag för att förbjuda valar i fångenskap. Till slut röstade man för att ett förbud ska införas, om det är möjligt rent lagligt.

LÄS ÄVEN: • Bilder från årliga delfinfångsten i Japan för att förse djurparker med underhållning

Beslutet kommer efter att frågan debatterats i flera år och nu aktualiserats när vitvalarna Aurora och Qila dog på djurparken i november. Vad valarna dog av är ännu oklart.

LÄS ÄVEN: • Marin djurpark i Frankrike stäms efter att späckhuggare och hajar dött

Vancouver Aquarium protesterar mot beslutet och är “djupt besvikna”. De har precis utannonserat en expansion för flera hundra miljoner kronor och i fjol beslutade företaget att köpa in fem vitvalar 2019. Vancouver Aquarium menar att ett förbud skulle innebära ett hårt slag mot forskningen på anläggningen och deras räddningscenter för marina däggdjur.

 

Om Vancouver får igenom beslutet gör de Chile, Indien, Kroatien, Slovenien, Cypern, Costa Rica och Schweiz sällskap i förbud mot valar i fångenskap.

Källa: The Globe and Mail

Mer att läsa