Gå till innehållet

Valsafari hotar inte valpopulationer

Valsafari – ett populärt och bra sätt att gynna valarna på Island. Foto: Erik Hansson

Valsafari – ett populärt och bra sätt att gynna valarna på Island. Foto: Erik Hansson

Valsafari har så liten inverkan på valar att det inte försämrar deras fysik eller reproduktion. Det visat forskning på vikvalar i Island.

LÄS ÄVEN: • Vår avdelning om naturturism från hela Sverige.

– Vi märkte att även om valsafaribåtarna fick vikvalarna att sluta födosöka och flytta på sig mötte de flesta valar bara en handfull valsafaribåtar under födosökningssäsongen i Island. Därför ger de här störningarna bara försumbara effekter på valarnas fysik och reproduktion, förklarar Dr David Lusseau från Aberdeens universitet och institutet för forskning på biologi och miljö.

Under studien höll forskarna koll på hur långa sträckor valarna simmade, hur mycket de åt och hur många gånger de stördes av valsafaribåtarna. Valarnas beteende och energianvändning jämfördes sedan med valar som inte påverkades alls av båtar.

– Djurturism kan vara ett hot mot vilda djur under vissa omständigheter. Den här studien visar att så troligen inte är fallet med vikvalar i Island. Det beror inte på att valskådning inte stör valarna, utan på att valarna inte störs tillräckligt ofta av turismen. Den här studien visar att upprepade störningar från människor är det som framför allt har inverkan på djurlivet, säger David Lusseau.

Läs mer:
Trolig rekordsamling av valar i Island.
Naturfilm: Ekoturister nära få val i huvudet.
Naturfilm: Valsafari i Norge.
Guide till Island och Reykjavik.

Källa: Phys.org 

Mer att läsa