Gå till innehållet

Välbesökt reservat får hundratals fågelholkar

uggla-holk-nackareservatet-toppDet 700 hektar stora Nackareservatet söder om Stockholm är ett av Sveriges mest välbesökta naturreservat. Här samsas motionärer, golfspelare, ur- och skurdagis, hundrastare och fågelskådare året om.

Torsdagen den 13 mars 2014 ägnade representanter för Stockholms Ornitologiska Förening (StOF) och entreprenörer anlitade av Stockholms Fastighetskontor en dag åt att sätta upp fågelholkar i Nacka-delen av Nackareservatet.

Uggleholk som sätts upp i lämpligt träd. Foto: Erik Hansson

Uggleholk som sätts upp i lämpligt träd. Foto: Erik Hansson

Idén till projektet föddes hos Mattias Sjölander på Fastighetskontoret i slutet av 2012 eller i början av 2013. Han tog kontakt med StOF och även om det dröjde några veckor innan svaret kom så blev gensvaret mycket positivt. Senare under våren 2013 sattes de första 70 småfågelholkarna upp längs Sörmlandsleden i det välbesökta naturreservatet.

Arbetskostnaden och själva holkarna bekostas av Fastighetskontoret medan StOF står för expertisen om var holkarna ska placeras genom Patrik Slimane.

– Nackareservatet i Nacka är det första området som vi förser med holkar i större omfattning. Detta bidrar till att berika området och ökar också den biologiska mångfalden i Nackareservatet, säger initiativtagaren Mattias Sjölander på Fastighetskontoret.

2013 sattes det enbart upp småfågelholkar, men i torsdags sattes det även upp större holkar för exempelvis skogsduva och kajor, samt över tio uggleholkar. Det finns kattugglor i området, men det är ont om gamla ihåliga ekar och därför svårt för dem att hitta lämpliga bohålor.

De större holkarna är ingen lätt match att sätta upp och kräver flera personer, som dessutom vet vad de gör. Ansvarig för uppsättningen på plats var naturentreprenören Arne Selander, som bland annat jobbat med att färdigställa områden i Nationalparken Tyresta.

Arne flängde upp och ner för stegarna som om han var 50 år yngre och var även föredömligt informativ till alla personers som under den soliga förmiddagen kom fram och ställde frågor om fågelholkarna. På bara några timmar var det runt tio personer som uttryckligen berömde insatsen. Intresset för att det ska sättas upp fågelholkar i människors närliggande naturområden verkar stort och det verkar även vara ett smart sätt för en stadsförvaltning att få positiv uppmärksamhet för sitt arbete.

Fler holkar kommer att sättas upp i Nackareservatet framöver och även om det är lite för sent att få till en kattugglehäckning i år, så tyder den ropade kattugglan i området i förra veckan att det finns hugade spekulanter på bostäderna.

Läs mer:
• Positiva nyheter om naturen.

Mer att läsa