Gå till innehållet

Utrotningshotade tranor ihjälskjutna av “nöjesdödande idioter”

Trumpetartrana. Foto: ICF

Trumpetartrana. Foto: ICF

Trumpetartrana är en starkt hotad art i USA som tack vare Endangered Species Acts hårda arbete har stabiliserats i landet. Det betyder dock inte att faran är över för släktingen till “vår” trana.

Det finns bara ungefär 300 individer kvar i landet och i februari 2013 dömdes en man till två års fängelse och böter på nästan 600 000 kronor för att ha skjutit ihjäl en trumpetartrana, men andra domare har delat ut betydligt mildare straff.

Nu har den utrotningshotade arten drabbats av ett nytt brott. Två stycken trumpetartranor, som båda fötts upp i fångenskap för att kunna bidra till populationen och som bildat ett livslångt par, hittades döda i västra Kentucky i november och myndigheterna misstänker att de skjutits ihjäl. Nu vädjar de om allmänhetens hjälp och kommer snart gå ut med en belöning till de som kan hjälpa till att få fast de skyldiga.

– Det är idioter som åker runt med vapen och skjuter på allt som rör sig. Rent nöjesdödande, säger biologen John Brunjes på Fish and Wildlife Services (motsvarande Naturvårdsverket) Kentucky-avdelning till Courier-Journal.

Under milda vintrar har trumpetartranor rastat längs sin flyttväg söderut och då har det hänt att de skjutits ihjäl i stater som Kentucky, Indiana och Georgia.

Källa: Courier-Journal

Mer att läsa