Gå till innehållet

Utrotningshotade myrkottar är världens mest illegalt jagade djur

Alla åtta arter av ordningen myrkottar anses nu vara hotade av utrotning och de minskar snabbt i antal. Anledningen är att de är efterfrågade på fester i Kina och Vietnam och att deras fjäll används i kinesisk medicin.

Över en miljon myrkottar tros ha blivit illegalt fångade bara de senaste tio åren vilket gör det myrätande djuret till världens mest illegalt sålda däggdjur.

Tjuvjägarna är aktiva i alla myrkottarnas utbredningsområden – både i Syd- och Sydostasien och i Afrika och det höga priset på köttet och fjällen gör jakten eftertraktad. De asiatiska arterna är numera akut hotade och i takt med att de blivit allt svårare att hitta har tjuvjägarna därför allt mer riktat in sig på de afrikanska arterna. Bara det senaste åren har tullen i Asien beslagtagit över 8000 levande myrkottar som varit på väg att smugglas in i Vietnam och Kina.

Myrkottar är ofta extremt dyra på restauranger och brukar därför framför allt serveras till affärsmän som firar ett kontrakt eller som vill imponera på kunder, enligt Dan Challender, som arbetar på  International Union for the Conservation of Nature (IUCN):s organisation för bevarandet av myrkottar. De har nu lanserat en åtgärdsplan för att rädda världens myrkottar och anser att informationskampanjer, program för att minska tjuvskyttet och skydd för arten i det vilda är de viktigaste insatserna som kan göras.

Video från YouTube

Genom att spela videon accepterar du YouTubes dataskyddspolicy.

Källa: youtube.com

Källor: The GuardianLive Science och Pangolins.org

Mer att läsa