Gå till innehållet

Utrotningshotad fågel som inspirerade filmen Rio är död

Spixara. Foto: Robert01 via Wikimedia

Spixara. Foto: Robert01 via Wikimedia

Spixaror är en art papegojor som inte setts till vilt sedan år 2000. Däremot finns ungefär 100 spixaror i fångenskap, men dessa är kraftigt inavlade och hotas av genetiska defekter. En av dem, kallad Presley, föddes dock i det vilda och därför väldigt viktig för att skapa genetisk variation. Det sägs att filmerna Rio och Rio 2 är baserade på Presleys öde.

Presley smugglade ut ur Brasilien på 1970-talet och medan hans artfränder utrotades i det vilda flyttade Presley mellan flera fågelsamlare i Europa. I början av 2000-talet bodde han hos en ny ägare på den amerikanska västkusten där han upptäcktes av en veterinär som knappt kunde tro sina ögon. Presley var i dåligt skick och kunde inte flyga (precis som huvudpersonen Blu i filmen Rio), men efter sex månaders rehabilitering återvände han till Brasilien och San Diego Zoo där han levde i flera år innan han flyttade till Lymington Foundation, ett privatägt uppfödningscenter för papegojor.

Där avled Presley nyligen, 40 år gammal, och tyvärr utan att ha lämnat någon genetisk viktig avkomma efter sig.

Nu arbetar skötarna på kliniken för att kunna använda Presleys gener för att kunna öka oddsen för att spixarorna ska överleva och så småningom kunna återföras till friheten.

Spixarorna har försvunnit från sina områden i Brasilien efter åratal av skogsskövling, en utbredd handel och konkurrens från honungsbin.

Källa: National Geopgraphic

Mer att läsa