Gå till innehållet

“Utrotad” noshörning filmad på Borneo

Det började med att några spår hittades i Kutai Barat-området på Borneo för drygt ett år sedan. Spåren ansågs kunna tillhöra en noshörning och skulle i sådana fall bevisa att de inte var utrotade i området. WWF inledde därefter ett arbete tillsammans med lokala myndigheter för att sätta upp flera videokamerafällor i skogarna i området.

Noshörning på Borneo. Foto: WWF

Noshörning på Borneo. Foto: WWF

I augusti i år kom belöningen. Flera olika individer av noshörningarna fångades på film (se längre ner på sidan) och blev nu ett viktigt bevis i kampen mot att skydda de hotade skogsområdena från skövling.

– I början skrattade folk åt oss när vi trodde att vi hittat noshörningsfotspår, ingen trodde på allvar att Kalimantan kunde ha några noshörningar kvar. Områdena här ansågs av många som ganska ointressanta för naturvård så det känns ju fantastiskt roligt att nu kunna motbevisa dem. Det här visar hur extremt viktigt det är att ha kvar stora orörda skogsområden, säger Olle Forshed, regnskogsexpert på WWF.

Förutom skövling av deras naturliga livsmiljö hotas noshörningarna också av omfattande tjuvjakt.

– Vi funderade länge på om vi skulle hålla fyndet av noshörning hemligt eftersom att det skulle kunna dra till sig tjuvjägare. Men i och med det starka stödet från lokalbefolkningen och myndigheterna för att bevara noshörningarna tror vi oss ha mer att vinna på att världen vet om att dessa fantastiska djur faktiskt finns kvar och att vi gemensamt måste kämpa för att bevara dem, säger Olle Forshed.

[youtube_sc url=”http://www.youtube.com/watch?v=zqk9rcU-1Gw”]

Källa: WWF

Mer att läsa