Gå till innehållet

“Utrotad” fågel återupptäckt efter över 70 år

Jerdonsångare. Foto: Robert Tizard/WCS.

Jerdonsångaren i Myanmar/Burma. Foto: Robert Tizard/WCS.

Jerdonsångaren i Myanmar/Burma hade inte setts på över 70 år och ansågs utrotad. Nyligen publicerade ett forskarlag bevis för att de återupptäckt underarten – talande nog nära en övergiven lantbruksstation.

Forskarlaget hörde ett märkligt läte nära en övergiven lantbruksstation vid en flod. När de spelade upp jerdonsångarens läte belönades de med att få se en vuxen jerdonsångare. Därefter lyckades de se ytterligare individer i närheten och lyckades även fånga ett exemplar för att ta blodprov och bättre foton.

Den sparvliknande sångaren har tre underarter, men forskarna som hittade den myanmariska underarten Chrysomma altirostre altirostre menar att den borde anses vara en egen art eftersom den skiljer sig både i sång och genetik från andra jerdonsångare.

Jerdonsångaren är ett tydligt exempel på hur en population kan påverkas av förändrade livsmiljöer. Arten upptäcktes av den brittiska naturvetaren T. C. Jerdon 1862 och var då relativt vanlig i Burma. Sedan dess har dock jordbruket i området förändrats så snabbt och så mycket att de gräsmarker som fågeln lever i nästan helt försvunnit. 1941 sågs den sista jerdonsångaren, trodde man.

Att arten återupptäcktes vid en övergiven jordbruksstation är därför ganska talande.

Källa: Oriental Bird Club

Mer att läsa