Gå till innehållet

USA:s ursprungsbefolkning i enorma protester mot oljeledning

Oljeledningen Dakota Access Pipeline. Foto: Lars Plougmann via Flickr https://www.flickr.com/photos/criminalintent/

Oljeledningen Dakota Access Pipeline. Foto: Lars Plougmann via Flickr 

Den största folksamlingen av ursprungsbefolkning i USA på över 100 år pågår just nu. Över 3000 personer har samlats i Cannon Ball, North Dakota och de får även stöd av 30 miljöorganisationer i sina protester mot byggandet av Dakota Access Pipeline, en oljeledning som kommer hota miljön, ursprungsbefolkningens möjlighet att försörja sig och deras dricksvatten.

protester oljeledning ursprungsbefolkning

Lägret Sacred Stone Camp som består av demonstranter mot oljeledningen. Foto: Tony Webster via Flickr

Protesterna har sin bakgrund i att The Standing Rock Sioux Tribe har stämt den federala myndigheten för att de inte blivit tillfrågade om den över 170 mil långa oljeledningen som ska gå genom fyra stater. De menar att oljeledningen kommer hota stammen både miljömässigt och ekonomiskt, bland annat genom att oljeledningen ska grävas ned under deras dricksvatten. Dessutom menar de att oljeledningen förstör platser av stor historisk, religiös och kulturell betydelse. Byggandet av oljeledningen godkändes i juli trots protester från Standing Rock Sioux Tribe och ungefär 30 miljöorganisationer, så som Greenpeace och Sierra Club.

Förutom miljörörelsen och ursprungsbefolkningen har oljeledningen även engagerat många kända personer i protester. Susan Sarandon har deltagit i protesterna, Leonardo DiCaprio har uttryckt sitt stöd och demokraten och före detta presidentkandidaten Bernie Sanders är emot planerna, medan Hillary Clinton inte uttalat sig om dem än.

Oljefyndigheten som ska få en oljeledning är på över 800 miljarder liter olja och ledningen ska göra det enklare att transportera oljan söderut i landet. De som stödjer projektet menar att det kommer skapa mellan 8000 och 12 000 arbeten och ge över en miljard kronor i intäkter och skatter till staten och lokala myndigheter.

I det stora läger som växt fram kring protesterna talas det, enligt BBC, om att samlingen blivit mer än en protest. Det har blivit en rörelse som fått ursprungsbefolkningen att “återkoppla till sin identitet, stolthet och ursprung efter en lång historia av att skymfas och segregeras”.

En dom i fallet väntas den 9 september.

Källor: CNN och BBC

Mer att läsa