Gå till innehållet

USA vill sluta skydda vargen

Den amerikanska naturvårdsmyndigheten (United States Fish and Wildlife Service (USFAWS)) vill lyfta skyddet för vargen i landets alla stater. Myndigheten menar att vargen inte längre är utrotningshotad och att den har återhämtat sig bättre än vad som var målet.

Varg i hägn. Foto: Marie Mattsson

Varg i hägn. Foto: Marie Mattsson

– Inget annat djur orsakar så polariserade känslor hos amerikaner, som vargen. Men jag tror att oavsett vilken inställning vi har till vargen kan vi alla erkänna att vargen är en av våra största succéhistorier inom miljövård någonsin, sa Dan Ashe, chef för Fish and Wildlife Service, på en presskonferens nyligen.

Vargens historia i USA är något av en berg- och dalbana. När de europeiska nybyggarna kom till Nordamerika fanns det vargar i nästan alla landets 48 stater. Staten införde dock ett pris på vargens huvud för att minska hotet mot betesdjur och vilt som gjorde att den nästan utrotades. I mitten av 1900-talet fanns det bara vargar i områden i norra Minnesota och Michigan.

Under “Endangered Species Act” 1978 genomfördes en rad åtgärder för att återinföra vargen i landet och idag finns det över 5000 vargar i USA. Framför allt i Michigan, Minnesota, Wisconsin, Idaho, Montana, Wyoming, Oregon och Washington.

– Endangered Species Act har lyckats med två saker – två mirakel faktiskt – ett biologiskt mirakel och ett socialt mirakel när folk börjat tänka annorlunda om vargar i USA, sa Dan Ashe under presskonferensen.

I dagsläget har två delstater i landet inför vargjakt – Wisconsin och Montana. Montana har nyligen sålt 6000 jakträtter för ungefär 100 kronor styck för att jaga delstatens 625 vargar. Sammanlagt har det dödats över 1700 vargar i delstaterna de senaste två åren.

Vargjakt motiveras i förslaget med att den skulle göra folk mer toleranta mot djuren, men en nyligen publicerad studie från universitetet i Wisconsin-Madison visar att så inte är fallet. 2009 sa 51 procent av de som levde i delstater med varg att de skulle vara mer toleranta mot vargar om de fick jagas, men i studien som publicerades i augusti i år uppgav 81 procent av de tillfrågade att deras uppfattning om vargen inte förändrats efter att jakten infördes.

USFAWS förslag har väckt stark kritik från miljöorganisationer och biologer som menar att det är alldeles för tidigt att stämpla vargen som livskraftig och att beslutet kan öppna upp för en alltför intensiv jakt på det omdebatterade djuret.

Källa: Livescience

Mer att läsa