Gå till innehållet

USA skapar världens största naturreservat

I torsdags beslöt Obama-administrationen att skapa världens största naturreservat. Reservaten är belägna kring några avlägsna öar i Stilla havet och är på nästan 1,27 miljoner kvadratkilometer – tre gånger Sveriges yta.

Wakeöarna. Foto: US Air Force via Wikimedia

Wakeöarna. Foto: US Air Force via Wikimedia

George W Bush skapade reservat i områden redan 2009, men nu har de skyddade områdena kring platser som Wakeöarna, Palmyraatollen och Kingmanrevet utökats kraftigt och blivit nästan fem gånger så stort. 2011 inleddes ett väldigt lyckat projekt för att få djurlivet på Palmyraatollen att återhämta sig efter en stor invasion av råttor.

I området kommer kommersiellt fiske, dumpning och gruvdrift vara förbjudet medan det är tillåtet med fritidsfiske och att besöka området med båt. Marinbiologer på bland annat Marine Conservation Institute kallar reservatet för “extraordinärt” och “historiskt” och menar att det finns stora anledningar att fira.

Myndigheterna erkände dock att det kommer bli en utmaning att kontrollera fiskeförbudet, men med hjälp av ett internationellt avtal hoppas USA att andra länder ska förbjuda fiske och försäljning av fisk från området. För att detta avtal, Port State Measures Agreement, ska träda i kraft krävs 25 länders underskrifter. Hittills har det undertecknats av elva, men USA hoppas nå målet redan i år.

Källa: National Geographic

Mer att läsa