Gå till innehållet

USA och Kina överens om “nästan totalt” förbud mot handel med elfenben

Beslagtagna elfenbensprylar. Foto: USFWS Mountain-Prairie via Flickr https://www.flickr.com/photos/usfwsmtnprairie/

Beslagtagna elfenbensprylar. Foto: USFWS Mountain-Prairie via Flickr https://www.flickr.com/photos/usfwsmtnprairie/

Vita Huset skickade nyligen ut ett pressmeddelande om att USA och Kina är överens om vikten och det akuta läget med att stoppa elfenbenshandeln och kommer införa “nästan totalt” förbud mot import och export av elfenben. Länderna kommer också inleda ett djupgående samarbete för att bekämpa handeln med vilda djur.

I samarbetet ingår bland annat att stoppa inhemsk handel med elfenben, men också att hjälpas åt med träning, teknologi, information, utbildning av allmänheten och förbättrat samarbete mellan internationell brottsbekämpning på fältet.

– Den här utannonseringen är det bästa enskilda steg som hade kunnat tas för att minska tjuvjakten på elefanter. Legal handel med elfenben har alltid använts som en täckmantel för att tvätta tjuvskjutet elfenben och när det gjordes lagligt av Kina 2009 ökade tjuvskyttet i Afrika dramatiskt, säger WildAids ordförande Peter Knights.

Den internationella kommersiella elfenbenshandeln förbjöds 1989 efter tio år av elefantjakt helt utan kontroll. Under dessa år minskade det afrikanska beståndet av elefanter från 1,3 miljoner till 609 000.

Elfenbenshandeln i Kina har dock inte något folkligt stöd. I en undersökning i Kina i mars 2015, gjord av WildAid, Save the Elephants och African Wildlife Foundation ville 95 procent av de svarande förbjuda försäljning av elfenben helt.

Även i Sverige förekommer handel med elfenben. De svenska auktionshusen handlar fortfarande med elfenbensföremål trots att det anses vara ett utbrett fusk med CITES-intyg och att få föremål att se äldre ut än de egentligen är. Svenska tullverket erkänner också utan omsvep att mörkertalet är stort, men att de griper ungefär 20 svenskar per år med illegala djurföremål. Samtidigt skriver tv-kända antikprofiler i Sveriges största antiktidning om hur man kan inreda sitt hem i elfenben.

Det skjuts ungefär en elefant var 15:e minut.

Källa: Pressmeddelande från Vita Huset och WildAid

Mer att läsa