Gå till innehållet

USA öppnar upp för import av elefant- och lejontroféer

Stor afrikansk elefant i Tanzania. Foto: Geir Kiste, CC BY-SA 3.0.

I USA är det snart tillåtet att importera troféer från elefanter och lejon, sedan president Donald Trump upphävt Obama-administrationens förbud. Trumps söner har tidigare skjutit både elefant och leopard.

Uppdaterat: • Trump ångrar sig: Beslut om laglig troféimport skjuts upp
När bilderna på hur Trump Jr poserade med en avskuren elefantsvans och en skjuten leopard avslöjade menade sonen att “elefanterna är för många i området där jakten ägt rum och att de behövde skjutas för att de inte skulle förstöra sin egen livsmiljö”.

LÄS ÄVEN: • Troféjakts bidrag till afrikanska länder kraftigt överdriven

Ett uttalande som stämmer dåligt överens med naturorganisationers uppfattning och forskning som visar att elefanterna minskar med i snitt sju procent per år. Över 30 000 skjuts årligen.

LÄS ÄVEN: • Elfenbenshandeln har minskat kraftigt i Kina

Trumps beslut hyllades av jaktklubben Safari Club International och National Rifle Association, men många andra var kritiska:
– Klandervärt beteende av Trump-administrationen. 100 elefanter om dagen dödas redan. Det här kommer leda till mer tjuvjakt, säger The Elephant Project

– Trumps beslut att häva förbudet för elefanttroféer i USA är beklagligt. Med det beslutet förlorar USA sin roll som ledare i kampen mot elfenbenskrisen, skriver DiCaprio Foundation.

African Wildlife Foundation tror att USA kan bli världens största marknad för elfenben efter att förbudet lyfts.

Även import av lejontroféer tillåts och jakten på lejon beskrivs av USA:s myndigheter som ett “verktyg för bevarande“.

Källor: The Guardian, Huffington Post och African Wildlife Foundation

Mer att läsa