Gå till innehållet

USA inför betydligt hårdare regler för handel med elfenben

Elfenben. Foto: Jastrow via Wikimedia

Elfenben. Foto: Jastrow via Wikimedia

Från och med den 6 juli förbjuds i stort sett all handel med elfenben från afrikanska elefanter i USA. Bland annat begränsas troféjaktsimporten och det blir svårare att både exportera och sälja elfenben inom landets gränser.  I Sverige är det fortfarande tillåtet att köpa och sälja elfenben och allt fler svenskar köper souvenirer av utrotningshotade djur.

Obama-administrationen ser de nya lagarna som ett sätt att bekämpa den utbredda illegala jakten på elefanter i Afrika som varje år dödar 30 000 elefanter. Tjuvjakten är så utbredd eftersom det går att tjäna stora pengar på att sälja elfenben. Det finns också bevis för att tjuvjakten och den illegala elfenbenshandeln finansierar terrorism.

Kina är den största marknaden för elfenben, men enligt en studie från 2008 är USA den näst största. Det ändras förhoppningsvis med den nya lagen, som ska göra det tydligare att skilja mellan laglig och olaglig elfenben.

LÄS MER: • Amerikan som smugglade elfenben riskerar fem års fängelse.

Fram till den 5 juli kan elfenbensföremål säljas i USA om du kan bevisa att du köpt det i USA innan 1990 eller att det härstammar från en vild elefant tidigare än 1976. Från och med den 6 juli kan elfenben enbart säljas om det är över 100 år gammalt eller om elfenbenet ingår som en del av ett föremål – så som en detalj på ett vapen eller ett musikinstrument. Att sälja föremål till utlandet blir enbart tillåtet om det är antikt.

LÄS ÄVEN: • USA och Kina överens om nästan totalt förbud mot försäljning av elfenben.

Det är dessutom helt förbjudet att sälja elfenben i delstaterna New Jersey, Kalifornien, Washington och New York.

Källa: National Geographic

Mer att läsa