Gå till innehållet

Urfolk och miljöorganisationer har lyckats minska avskogningen

Avskogning i Karipuna-urfolkets land i Amazonas. Foto: Christian Braga / Greenpeace

Uppmärksamhet, övervakning och fredliga aktioner följda av brottsbekämpande åtgärder har gett resultat för Karipuna-urfolkets hårt drabbade områden i Amazonas. Avskogningen har nästan halverats på ett år.

Bakgrunden till den positiva utvecklingen är ett samarbetet mellan Karipuna-urfolket, Greenpeace och Indigenist Missionary Council (CIMI) som inleddes för tre år sedan i projektet “All Eyes on the Amazon”. Med hjälp av övervakning, uppmärksamhet för problematiken och rapportering av illegal verksamhet har polisen kunnat arrestera personer som invaderat urfolkets mark och konfiskerat material som använts för avskogning.

Faran är dock långt ifrån över. Det avverkas fortfarande stora områden i Karipuna-urfolkets land – 532 hektar enbart mellan augusti 2019 och juli 2020, men det är en minskning med nästan 50 procent jämfört med samma period året innan enligt satellitbilder och undersökningar av Greenpeace Brasilien.

– Vi har kämpat mot förstörelsen av vårt territorium länge nu och vi uppmanar myndigheterna att slå tillbaka mot organiserad brottslighet som skövlar skog och trots att vi vet att olagliga markinvasioner fortfarande sker, hoppas vi att åtgärder som bekämpar avskogning fortsätter och att vi kan leva i fred enligt våra seder och traditioner, sa Adriano Karipuna, ledare för Karipunas urfolk.

Avskogningen fortsätter öka
I brasilianska Amazonas ökar fortfarande avskogningen dramatiskt. Kampanjen för Karipunas urfolk visar att det går att göra skillnad, men att det krävs insatser och krafttag.

– Istället för att försöka dölja sanningen bakom avskogningen måste Bolsonaros regering leva upp till sitt ansvar och skydda urfolkens land från de som hotar skogen och de som har sina hem där, säger Danicley de Aguiar från Greenpeace i Brasilien.

Källa: Greenpeace

Mer att läsa