Gå till innehållet

Uppsala utsedd till världens främsta klimatstad

Uppsala domkyrka. Foto: Anders Tukler

Uppsala har utsetts till Årets globala klimatstad i konkurrens med 132 städer från 23 länder. Det är första gången som en svensk stad tar hem priset i Världsnaturfonden WWFs utmaning One Planet City Challenge.

I One Planet City Challenge tävlar städer och kommuner om att “ta täten för en klimatsäker och hållbar framtid”. En internationell jury med experter på stadsplanering, transporter, klimatanpassning och energisystem, röstar fram en vinnare i tävlingen som tidigare utsett Vancouver (2013), Kapstaden (2014), Seoul (2015) och Paris (2016) till Årets globala klimatstad.

I sin motivering till att Uppsala får priset 2018 lyfter juryn fram att kommunen satsat på “hållbara transporter och mobilitet, förnybar energi och ett starkt regionalt ledarskap”. Staden har satt som mål att lokala transporter och energianvändning ska vara fossilfria senast år 2030 – därefter ska Uppsala bli klimatpositivt 2050. Skulle resten av världen följa Uppsalas exempel skulle vi kanske kunna hålla den globala uppvärmningen under 2 grader.

– Vi är så glada och känner oss otroligt hedrade över det här priset! Vi har jobbat i många år med att systematiskt höja nivån och engagemanget inom både kommunens egna organisation och i hela Uppsala. Vi delar stolt vinsten med engagerade företag, universiteten, föreningar och uppsalabor som är en stor del i att Uppsala är så framgångsrikt i arbetet och nu blivit uppmärksammat långt utanför landets gränser, säger Maria Gardfjell (MP), kommunalråd med ansvar för klimat och miljö.

Källa: Världsnaturfonden

Mer att läsa