Gå till innehållet

Upp till 60 procent av Norges vargar ska skjutas

Vargar. Foto: Frida Hermansson 

I Norge finns det ungefär 50 vargar, samt ytterligare 50 som har delade revir mellan Sverige och Norge. Nu har norska regeringen beslutat att upp till 24 vargar får skjutas i vinter och eventuellt även ytterligare 26 vargar som lever inne i den så kallade vargzonen där vargen tidigare varit skyddad, berättar SVT Värmland.

Vargzonen går längs med svenska gränsen i sydöstra Norge. Här har vargar varit fredade och det är enda stället i Norge där vargflockar med ungar är tillåtna. Kommer de utanför zonen skjuts de i licensjakt. I år kan det för första gången bli tillåtet att skjuta 24 vargar inne i zonen efter nyår. Redan nu är det dock klart att 26 vargar som befinner sig utanför zonen ska skjutas.

LÄS ÄVEN: • Kraftigt minskade levnadsytor för många av världens stora rovdjur

I fjol stoppade miljöministern Vidar Helgesen jakten på 32 vargar strax innan jul och det är ännu inte beslutat om det blir en utökad jakt i vinter. Det avgörs först strax innan nyår.

Det norska 
Stortinget har beslutat att det ska finnas ungefär 40-60 vargar i Norge.

Världsnaturfonden i Norge är kritiska till jakten och dess omfattning.
– Det är en väldigt omfattande jakt. Omkring 60 procent av den norska vargstammen ska skjutas. Det skulle vara katastrofalt. Den skandinaviska vargstammen är redan kritiskt hotad och väldigt genetiskt sårbar, säger Ingrid Lomelde, miljöpolitisk ledare på WWF Norge, till SVT Värmland.

LÄS ÄVEN: • Studier: Skyddsjakt på rovdjur skyddar inte boskap

Hon menar också att eftersom jakten sker på vargar som kan vandra in i Sverige och som mycket väl kan tillhöra svenska flockar så kan den norska jakten innebära att färre vargar skjuts i licensjakt i Sverige.

Över 700 får och lamm togs av vargar i områdena Hadeland, Toten och Hurdal i somras. Det ska motsvara en kostnad på 3,5 miljoner norska kronor enligt NRK.

 

Källor: NRKSVT Värmland och NRK

Mer att läsa