Gå till innehållet

Unik händelse: Flock kaskeloter på västkusten

7-8 kaskeloter upptäcktes i måndags utanför Kosteröarna på västkusten. Det är första gången någonsin som en flock kaskeloter setts på svenska vatten, enligt Valar.se. 

Det var resenärer på Kosterfärjan som upptäckte valarna. Kaptenen ropade ut i högtalarna till övriga resenärer som fick chans att se de väldiga valarna på ungefär 500 meters håll innan de dök ner.

Sammanlagt var det 7-8 valar i flocken och det gör observationen till en unik händelse i Sverige. Faktum är att det bara rapporterats två kaskeloter i svenska vatten de senaste hundra åren. En död individ som drev in mot Träslövsläge i Halland 1988. Denna individ finns nu monterad på Göteborgs Naturhistoriska Museum. I juni 2016 sågs även en ensam kaskelot simma omkring i Kattegatt och Askimsfjorden i Göteborgs södra skärgård.

Erland Lettevall, utredare för miljöövervakning på Havs- och vattenmyndigheten, bekräftar för Göteborgs-Posten att det rör sig om kaskeloter längs västkusten och berättar även vad som kan få dem att hitta till våra vatten:

– Det finns en rad olika anledningar. En är att gruppen letar efter mat men de är väldigt känsliga för ljud och Kosterfjorden är tungt trafikerad, de kan också ha blivit skrämda från sin naturliga rutt. Deras grupper är matriarkalt uppbyggda och är ledaren sjuk eller dålig på något sätt kan det också vara så att den letar efter grundare vatten. Så det kan vara bra att hålla utkik efter den här gruppen, säger Erland Lettevall.

Kaskeloter kan bli upp till 20 meter långa och väga upp till 50 ton. Normalt sett lever den på tropiska breddgrader där den dyker ner på flera tusen meters djup för att fånga bläckfiskar.

Källor: Göteborgs-Posten, Valar.se och P4 Göteborg

Mer att läsa