Gå till innehållet

Unik fågelhändelse i Danmark

Foto: Jens Søgaard Hansen

Foto: Jens Søgaard Hansen

Det som ses på bilden här ovan är något helt unikt och hade kunnat bli slutet på en av de senaste årens finaste fågelupplevelser i Danmark.

Svartbrynad albatross. Foto: Jens Søgaard Hansen

Svartbrynad albatross. Foto: Jens Søgaard Hansen

Händelsen inträffade i veckan på fågellokalen Agger Tange i Danmark och fotograferades av Jens Søgaard Hansen.

I söndags blev han uppringd om att den svartbrynade albatrossen var tillbaka vid Agger Tange för sjätte gången på två veckor. Vid halv fem kom han till Agger där det redan var 30 andra skådare på plats som fått samma idé. Det gick ett sus genom församlingen när albatrossen äntligen kom flygande och lät sig beskådas i fint ljus av samtliga på plats.

– Under den kommande timmen bjöd denna fantastiska drömfågel på en oförglömlig flyguppvisning. Emellanåt gjorde den fruktlösa försök att socialisera med de lokala knölsvanarna. Det kan vara världens mest ensamma albatross, berättar Jens Søgaard Hansen.

Tidigare under morgonen hade en havsörn spritt panik bland de rastande sothönsen och gässen. Plötsligt lyfte de igen.

– Det blev en stor överraskning att det inte bara var en utan två havsörnar som var på jakt. Ännu större blev överraskningen när det visade sig att det var albatrossen som var utsedd till havsörnsfrukost. Vi höll andan medan vi beskådade en intensiv jakt där örnarna till synes flera gånger kom i kontakt med albatrossen. Men med en lättnadens suck och ett “yes!” från flera skådare gav till slut örnarna upp jakten efter ungefär fem minuter.

Efter en kort tids vila lyfte albatrossen och flög ut över Nordsjön.

– Om den ännu en gång vänder tillbaka eller om den fått nog av den danska gästfriheten får tiden utvisa, avslutar Jens Søgaard Hansen.

Mer att läsa