Gå till innehållet

Unga tar Alaskas klimatpolitik till högsta domstolen

Alaska. Foto: Joseph from Cabin On The Road, USA – Beach, ocean & mountains, CC BY-SA 2.0, Länk

16 ungdomar i Alaska har nu lämnat in en stämningsansökan till delstatens högsta domstol eftersom Alaska inte anses ha gjort tillräckligt för att stoppa klimatförändringarna och fortsätter satsa på fossila bränslen.

Ungdomarna menar att Alaska, genom att “fortsätta sätta fossila bränslen före invånarnas säkerhet” trots att de känner till riskerna, bryter mot ungas konstitutionella rättigheter. Fallet avslogs i näst högsta instans eftersom ungdomarna inte ansågs ha visat tillräckligt tydligt att Alaska bidrar till klimatförändringarna.

LÄS ÄVEN: • USA:s myndigheter: Klimatförändringarna slår redan hårt mot landet

Efter det utfallet kom dock USAs myndigheter med en lång rapport där de konstaterade att klimatförändringarna redan slår hårt mot landet och att det krävs omedelbara insatser för att minska riskerna i framtiden. Nu tar ungdomarna och Our Children’s Trust fallet till högsta domstolen.

LÄS ÄVEN: • Klimatutsatt örike förbereder att stämma fossila bolag och länder

– Vi närmar oss snabbt brytpunkten efter vilken klimatskadorna blir bestående, katastrofala och ett hot mot unga i Alaska. Alaskas politiker har gjort klart att de tänker fortsätta med fossila bränslen trots dessa faror. Om inte dessa förutsättningar rättfärdigar en rättegång är våra konstitutionella rättigheter bara tomma löften. De här ungdomarna har visat upp ett enormt mod i det här fallet och det är dags för våra domstolar att visa modet att möta anklagelserna. Vi är övertygade om att Alaskas högsta domstol ska lyfta det här fallet, säger Andrew Welle advokat för ungdomarna och Our Children’s Trust.

LÄS ÄVEN: • Miljöjuristen: Absurt att inte fler stora klimatutsläpp stoppas i domstol

– Alaskas unga förtjänar att få sitt fall prövat i domstol. En del av våra hemstäder faller bokstavligen i havet. Där jag bor i Unalaska är fisket vårt levebröd och det är dödligt hotat av vår regerings agerande. Vetenskapen berättar för oss att stormar kommer bli värre, ekosystem kommer rubbas och människans näringar kommer förändras. Jag förstår inte hur det inte kan vara en tillräcklig grund för att ta upp fallet, säger Brian Conwell, en av ungdomarna som nu hoppas att fallet ska tas upp av högsta domstolen i Alaska.

 

Källa: Our Children’s Trust

Mer att läsa