Gå till innehållet

Unga klimataktivister kräver stopp för fossilimport från Ryssland

xry aktion

Klimataktivister från Extinction Rebellion Youth utanför Socialdemokraternas hus. Foto: XRY

De senaste dagarna har flera aktioner genomförts vid socialdemokraternas hus i Stockholm för att belysa den otillräckliga klimatpolitiken.

De unga aktivisterna kommer från Extinction Rebellion Youth (XRY) och har satt sig både utanför Socialdemokraternas hus och inne i entrén med krav om att få prata med statsminister Magdalena Andersson. Än så länge har partiet vägrat gå med på ett officiellt möte. Istället har polisen hämtat ungdomarna och lagfört dem för olaga intrång.

xry aktion

Dukat bord till Magdalena Andersson. Foto: XRY

Elin Hansson, 22 år, är en av de som är på plats. Hon har åkt från Malmö för att delta i aktionen.

Varför har du valt att engagera dig i just Extinction Rebellion Youth?
– Det finns inte tid för att gå via politiska vägar eller andra vägar. Det här är det bästa jag kan göra för klimatet just nu. När jag är äldre kommer jag också ångra om jag inte gjort något.

Hon är själv väldigt ny som miljöaktivist. Det var vid årsskiftet som hon började engagera sig.

Hur kommer det sig att du valde att bli aktiv nu?
– Jag har länge velat engagera mig, men det var när jag pluggade statsvetenskap som jag insåg att systemet inte fungerar för att fatta bra beslut på lång sikt. Sverige gör inte i närheten av tillräckligt och när jag förstod det så kände jag att vi måste göra mycket mer och vi måste bli många fler som protesterar.

Elin berättar att de som är med i XRY alla är under 25 år och därmed inte ens födda under FN:s konferens om miljö och utveckling i Rio de Janeiro 1992.

– Vi har haft noll inverkan på klimatpolitiken och många av oss har inte ens kunnat rösta. Ändå är det vi unga som kommer drabbas värst i framtiden. Framför allt unga i andra länder.

Om du hade fått en pratstund med Magdalena Andersson – vad hade du sagt?
– Vi hade framför våra krav; Stoppa importen av olja och gas från Ryssland. Ge ekonomiskt stöd så att en rättvis och fossilfri omställning i Europa kan ske i den takt som klimatvetenskapen säger krävs. Vi måste gå före och ställa om för att minska beroendet av Ryssland och fossilindustrin. Våra politiker måste förstå att klimatpolitik är säkerhetspolitik. Ett säkert Sverige måste ställas om för långvarig fred.

Nu när du utfört dina första aktioner – hur känns det?
– Vi tycker att vi gör rätt och det känns tungt att vi ska behöva kräva något som är så rimligt och så rätt, men som våra politiker vägrar genomföra.

XRY kommer fortsätta med fler aktioner den närmaste tiden.

Mer att läsa