Gå till innehållet

Ung naturfotograf med över 40 000 följare

English version of this article via Google Translate

Jag började använda den populära fotoappen Instagram för ungefär ett och ett halvt år sedan. Det tog ett tag, men sedan hittade jag en community av naturnördar från hela världen som berättade om sin naturvardag, sina resor, djuren och fåglarna i sin närhet och som peppade varandras fotograferande. Det blev ett trevligt tidsfördriv som gav små inblickar i naturnördars liv.

Ekorre vid Konsta Punkkas matning. Foto: Konsta Punkka

Ekorre vid Konsta Punkkas matning. Foto: Konsta Punkka

En av de personer jag lärde känna lite smått var en finsk 19-årig naturfotograf vid namn Konsta Punkka (@kpunkka på Instagram). Han blev medlem något innan mig och började snart specialisera sig på att ta närbilder på djur. Några av hans bilder började vinna de ideella fototävlingar som finns på Instagram och det började bli uppenbart att hans bilder var väldigt populära. Något senare tog jag en liten paus från Instagram och när jag kom tillbaka hade Konstas följare fullständigt exploderat. När vi inledde den här intervjun för en dryg vecka sedan hade han 35 000 följare. Nu är det över 40 000 personer och summan växer hela tiden.

Jag bestämde mig för att ta kontakt med honom för att höra vad som hände, men också för att prata om hans fotograferande. För tillfället är han inkallad i armén och hinner bara fotografera vissa helger, men han säger att han behöver fundera över vad han ska göra i framtiden så det passar bra i hans liv för tillfället.

Hur började ditt fotointresse?
– Jag njöt av mitt sommarlov för flera år sedan när en vän berättade att han hittat en bra plats att fotografera fiskgjuse. Jag fick låna min väns Nikon d7000 och vi begav oss dit en vacker morgon. Det blev en så inspirerande och fantastisk dag att jag blev helt fast i att fotografera naturen.

Belöningen för att ligga och vänta i snön. Foto: Konsta Punkka

Belöningen för att ligga och vänta i snön. Foto: Konsta Punkka

Konsta har sedan dess kunnat låna utrustning av en vän som är professionell fotograf – “en massiv fördel för en fattig fotograf som jag”. Utrustningen använder han för att ta sina favoritbilder – porträtt av djur.
– Jag strävar efter att ständigt visa djurens känslor och uttryck med hjälp av kraftiga beskärningar och genom att visa djurets ögon så skarpt och vackert som möjligt.

De flesta av hans bilder är tagna vid en matning nära hemmet där han kan fota ekorrar och möss varje dag. Det är ungefär 20-30 ekorrar som kommer dit och Konsta berättar att de har olika personligheter. Vissa är väldigt tama, andra är skygga och håller sig på avstånd. Mössen däremot är inte så tama och för att fota dem lägger sig Konsta helt enkelt och väntar framför hålen till deras bon.

Har du några tips på hur man ska komma nära ekorrar och möss?
– Jag har haft matningen i två år nu och matat dem ofta. I början tog de bara maten och sprang iväg, men snart kunde jag komma närmare och närmare. Det är viktigt att vara på platsen ofta så att de vänjer sig vid dig. Jag upptäckte också att det är viktigt att använda rätt mat. Ekorrarna älskar till exempel ekollon och mössen sesamfrön.

Även rävar har Konsta lyckats komma nära. Foto: Konsta Punkka

Även rävar har Konsta lyckats komma nära. Foto: Konsta Punkka

Vad var det egentligen som hände när du plötsligt fick över 30 000 följare?
– Jag har använt Instagram i nästan två år nu och jag tycker det är ett fantastiskt. I slutet av sommaren 2013 började allt fler se mina bilder och rekommenderade mitt bildflöde till andra. Jag fick i snitt 1000 nya följare per vecka när plötsligt Instagram själva följde mig och la upp mig på deras föreslagna användare-lista. Efter det växte jag oerhört fort.

Även om Konsta Punkka når ut till fler personer än de flesta via sitt Instagram-konto så är det inte antalet följare som han själv bryr sig så mycket om.
– Instagram är ett fantastiskt sätt att lära känna och träffa andra naturfotografer. Det är också en plats för att inspireras och lära sig mycket om fotografering.

Tack vare en av kontakterna som Konsta lärt känna i Holland kunde han till exempel ta bilder på en i stort sett tam räv. Sedan dess har dessa bilder setts av tiotusentals personer och antalet ökar dagligen.

Se fler av Konsta Punkkas bilder på hans Instagram-konto eller på 500px.

Mer att läsa