Gå till innehållet

Ugglekafé – ny trend i Japan

Pärluggla i vilt tillstånd. Foto: Erik Hansson

Pärluggla i vilt tillstånd. Foto: Erik Hansson

Det finns sedan länge kattkaféer i Japans större städer där besökarna kan fika samtidigt som de gosar med katter. Den senaste trenden involverar dock djur som normalt sett återfinns i naturen – ugglor.

Det finns sedan ett år tillbaka två ugglekaféer i Tokyo och två i Osaka. De flesta av dem fungerar så här: Du betalar en summa för inträde och något att dricka (de serverar inte mat) och får sedan peka ut någon av de över dussinet olika ugglor som finns på kaféet. Denna uggla placeras sedan bredvid dig eller på din axel eller huvud så att det blir enkelt att ta selfies med ugglan. Det är dock inte tillåtet att röra vid ugglan utan någon av skötarna närvarande, inte heller att fotografera med blixt, prata högt eller vara fler än ett bestämt antal i lokalen.

Ugglekaféerna har fått en del kritik för att vara olämpliga miljöer för ugglorna, som skulle föredra att leva i det vilda. Den brittiska organisationen Owl Sanctuary är tydliga i sina rekommendationer: “ugglor är inte lämpliga som sällskapsdjur” och International Owl Center listar tio anledningar varför de är olämpliga och menar dessutom att inte ens ugglor som är uppfödda i fångenskap är lämpliga som sällskapsdjur.

Det här är inte första gången det varit trendigt med ugglor som sällskapsdjur. Efter Harry Potter-filmerna blev det populärt med ugglor som husdjur, ett tag. När sedan folk tröttnade på att ha vilda fåglar som husdjur överöstes djurhem av ugglor som ingen ville ta hand om.

Harry Potter-författaren J.K. Rowlings själv var emot fenomenet och menade att ugglor inte vill bo instängda  i en bur eller i ett hus.

Det finns protestlistor och mejlförslag som kan skickas till affärsinnehavarna för den som vill protestera. Här till exempel.

Se bilder från ugglekafé via den här länken.

Källor: Mirror, News.com och Kotaku

Mer att läsa