Gå till innehållet

Ugglan som lurade döden tre gånger

Kattuggla. Foto: Erik Hansson

Kattuggla. Foto: Erik Hansson

I Naturmorgon i P1påskafton den 30 mars fanns en kort intervju med veterinären Kalle Hammarberg från Huddiksvall. Han berättade en minst sagt häpnadsväckande historia som han varit involverad i.

Den började med att en kvinna en sen vinterkväll kör på en stor fågel. Hon går ur bilen och ser en uggla ligga i vägkanten, till synes död. Hon ringer polisen som har en bil i närheten som snart är på plats. Polismannen tror att ugglan är död, men skjuter den med sitt handeldvapen för att den säkert inte ska lida. Han tar sedan med sig fågeln till Boda Viltforskningsstation som ligger i närheten eftersom han är osäker på om ugglan tillhör statens vilt eller inte. På viltforskningsstationen bekräftas att det är en kattuggla och att den därmed inte tillhör statens vilt. De går med på att ta hand om fågeln och lägger den i frysen. En lite sorglig historia skulle kunna vara slut.

Morgonen därpå öppnas frysen på viltforskningsstationen när det är dags för djuren att få frukost. Då flyger plötsligt kattugglan ut ur frysen, till synes oskadd.

Det är nu Kalle Hammarberg kopplas in i. Det blir han som får undersöka ugglan som alltså först blev påkörd, sedan skjuten och sist nedfryst. Han kan konstatera att ugglan hade ett benbrott, men att den annars var oskadd. Skottet hade gått rakt igenom den tjocka fjäderdräkten och -20 grader, som det var i frysen, klarar en uggla utan problem under vintern. Kalle lagade benbrottet och när kattugglan mådde bättre släpptes den åter ut i friheten.

I programmet berättade Kalle även att lätaste sättet att se om en uggla lever eller är medvetslös är att öppna näbben på den och kolla på andningshålet som sitter i mitten av tungan. Om det rör sig fram och tillbaka är ugglan vid liv.

Källa: Naturmorgon

Mer att läsa