Två skjutna kungsörnar på kort tid

Närbild på kungsörn. Arkivfoto: Niclas Ahlberg

Den senaste tiden har två fall av skadeskjutna kungsörnar uppdagats. Ett på Gotland och ett i Gällivare kommun.

På Gotland hittades den skottskadade kungsörnen i mitten av augusti i en lammhage. Den kunde inte längre flyga och transporterades till Stockholm och Stockholm vildfågel rehab – en ideell förening som driver en fågelrehabverksamhet.

Gotlands Allehanda har intervjuat Måns Hjernquist på Gotland som brukar ta hand om öns skadade kungsörnar. Han tycker att det är ”djurskyddsmässigt förkastligt” att örnen transporterades till Stockholm istället för att behandlas på Gotland.

Att kungsörnar blir skjutna är vanligt förekommande enligt Måns Hjernquist. Han berättar att ungefär var sjunde till var tionde undersökt död kungsörn brukar ha gamla skottskador.

Den aktuella fågeln har dock klarat förflyttningen till Stockholm och återhämtat sig bra. den kan nu röra på den skadade vingen, säger Victor Persson, ordförande för Stockholm vildfågel rehab.

Ruvande kungsörn skjuten
Sämre gick det för den kungsörn som skjutits i Gällivare kommun. Länsstyrelsen hittade den död i sitt bo och snart kunde det konstateras att det var en hona som ruvade på två ägg. Hon hade skjutits i bakhuvudet.

Båda dessa fall utreds nu av polisen som jaktbrott.

LÄS ÄVEN:
Hård kritik mot att inget görs mot kungsörnens största hot
Blyammunition slår hårt mot kungsörnar
Skogsbolag polisanmält för att ha sågat ned kungsörnsbo

Källor: SVT Norrbotten, Stockholms viltfågel rehab och Hela Gotland