Gå till innehållet

Två kvinnor i USA riskerar 110 års fängelse för sabotage mot oljeledning

Dakota Access Pipeline. Foto: Carl Wycoff from Nevada, USA – Dakota Access Pipe Line, CC BY 2.0, Link

De två kvinnorna protesterade mot oljeledningen Dakota Access genom att skada en del av rörledning. För det brottet riskerar de nu upp till 110 år i fängelse och hundratusentals dollar i böter. Fossilindustrin har ökat pressen på myndigheter och domstolar för att göra det lättare att döma folk som förhindrar bygget av oljeledningar.

Det är nu två år sedan som aktivisterna vandaliserat en del av Dakota Access pipeline. De har erkänt brottet och åklagaren yrkar på några av de hårdaste straffen som en miljöaktivist dömts till det senaste årtiondet. Minimumstraffet är tio års fängelse och som mest kan det bli 110 år.

– Jag önskar att regeringen skulle använda samma resurser för att ge sig på oljebolagen och rörledningsföretagen, men uppenbarligen är de inte intresserad av det, sa Bill Quigley, en advokat som tidigare representerade de åtalade aktivisterna, till The Intercept.

Protesterna mot oljeledningen som hotar ursprungsbefolkningens mark och naturen i området för tre år sedan var stora. Över 3000 personer samlades i området och de hade även stöd av 30 miljöorganisationer i sina protester. Oljeledningen anses hota miljön, ursprungsbefolkningens möjlighet att försörja sig och deras dricksvatten. Polisen mötte protesterna med vattenkanoner, tårgas och gummikulor.

Fossillobbyn har sedan dess satt press på politiker att höja straffen och göra det straffbart att ens vistas nära oljeledningarna.

Läs även: 
USA:s ursprungsbefolkning i enorma protester mot oljeledning
Prisbelönt journalist som skildrade övergrepp mot miljödemonstranter åtalades
Över 70 arresterade vid Standing Rock – oljeledningen förväntas snart få klartecken

Källor: The Intercept och NY Times

Mer att läsa