Gå till innehållet

Uppdaterat: Två katastrofala orkaner närmar sig land i helgen

Orkanen Florence, sedd från rymden den 10 sept 2018. Foto: By NASA Goddard Space Flight Center from Greenbelt, MD, USA – ISS Sees Florence From Space, CC BY 2.0, Link

Medan orkanen Florence närmar sig Carolina i USA och över en miljon människor flyr sina hem, håller en ännu starkare orkan på att byggas upp i sydöstra Asien. Super-tyfonen Mangkhut ser ut att påverka över 43 miljoner människor. Klimatförändringar leder till att extremväder blir kraftigare.

Enligt den senaste prognosen under torsdagen kommer orkanen Florence nå land vid middagstid samma dag, lokal tid. Styrkan i orkanen har nedgraderats till 2 av 5 på skalan, men det är fortfarande det värsta oväder som drabbat området på flera årtiondenÖver 1 miljon människor lämnar just nu sina hem i Carolina och 700 hjälparbetare är på plats tillsammans med över 2000 soldater.

LÄS ÄVEN: • Våtmarker kan spara miljardbelopp vid översvämningar

Samtidigt i sydöstra Asien har orkanen Mangkhut växt till en klass 5-storm och förväntas växa ytterligare de närmaste 24-48 timmarna innan den åter avtar i styrka och troligen når land på lördag som en klass 4. Just nu ser det ut som att stormen precis kommer missa Hong Kong med 8 mil i helgen, men över 43 miljoner människor kommer att påverkas och i Filippinerna kan den ställa till med stora skador. Skördar kommer slås ut och kostnaderna kommer räknas i miljarder.

Läs även:  • Även konservativa tror på klimatförändringar när de drabbas av extremväder

Det finns en tydlig koppling mellan orkaner och klimatförändringarna. Ju varmare vatten, desto kraftigare stormar.

– Ja, det finns anledning att förvänta sig att de större orkanerna blir kraftigare. Det blir kanske inte fler orkaner, men de som uppstår blir kraftigare på grund av just ytvattentemperaturen. Ökar ytvattentemperaturen så avdunstar mer vatten och då bildas det mer moln och då blir det mer värme. Det är det som är motorn i systemet. Högre ytvattentemperaturer leder därför till kraftigare stormar. Det leder också i sin tur till mer nederbörd, säger Michael Tjernström, meteorolog och professor vid meteorologiska institutionen på Stockholms universitet, till SVT.

Källa: CNN och The Guardian

Mer att läsa