Gå till innehållet

Två gripna för att ha stulit sällsynta orkidéer i fjällen

Nyligen grep länsstyrelsens naturbevakare en man och en kvinna runt Stekenjokk i Vilhelmina kommun. Paret var på väg att stjäla  sällsynta växter i området och misstänks nu för förberedelse till artskyddsbrott och grovt jaktbrott. Det rapporterar bland andra P4 Västerbotten.

Polisen misstänker att mannen och kvinnan har kopplingar till grov organiserad brottslighet där sällsynta arter kan säljas för hundratusentals kronor. Fallet är överlämnat till Nationella operativa avdelning (NOA) som nu ska samarbeta med utländsk polis i ärendet. Det kommer bland annat göras tillslag i parets hemland av den lokala polisen.

LÄS ÄVEN: • Informationskampanj för att få fler att rapportera brott i naturen

– Om man tar ett ägg från en viss fågel, så kläcker man ägget, och det blir en produkt, då kan den produkten vara värd uppemot en miljon kronor på den svarta marknaden, om det är en särskilt sällsynt fågel, säger Filippo Bassini på NOA till P4 Västerbotten.

Enligt åklagare Lars Magnusson har paret erkänt att de grävt upp tre olika orkidéer, men att de inte var medvetna om att de var fridlysta. Vilka arter det rör sig om, samt om ytterligare sällsynta arter eller fågelägg stulits har i dagsläget inte bekräftats.

Hösten 2016 lanserade Naturvårdsverket, länsstyrelserna och polisen informationskampanjen ”Öppet öga”. Målet är att informera om vilka regler och lagar som gäller i naturen och att få allmänhetens hjälp med att vara uppmärksamma och att anmäla när brott begås till polisen eller länsstyrelsen.

Källa: P4 VästerbottenSVT Västerbotten och P4 Västerbotten

Mer att läsa