Gå till innehållet

Två döda kungsörnar i helgen i Skåne

I fredags hittades en död kungsörn utanför Röddinge i Skåne och i lördags hittades ännu en kungsörn död. Båda två har dött efter kollisioner med elledningar och att de därmed bränts ihjäl. Sammanlagt har nu tre kungsörnar i Skåne från samma familj dött på grund av elledningar under ett halvår. I fjol dog sammanlagt minst tre kungsörnar på detta sätt.

Kungsörn. Foto: Niclas Ahlberg

Kungsörn. Foto: Niclas Ahlberg

– Om man inte gör något åt elledningarna är det stor risk att vi snart inte har kvar någon kungsörnsstam i Skåne, säger Ambjörn Carlsson som är aktiv i föreningen Kungsörn Sverige och Skånes ornitologiska förening.

Sammanlagt finns det åtta kungsörnspar kvar i Skåne, men Ambjörn Carlsson menar att det finns förutsättningar för fler och misstänker att det är elledningarna som gör att inte fler par etablerat sig. Framför allt är det de mindre elledningarna som är problemet. Kungsörnarna sitter gärna och spanar efter byten på stolparna och riskerar då att komma åt de strömförande ledningarna.

Diskussioner förs nu med elbolaget Eon om att istället gräva ner elledningarna. En lösning som är vanlig i Danmark och Tyskland.

Källa: Ystad Allehanda

Mer att läsa