Gå till innehållet

Två av tre rovdjurshandläggare har hotats

Hot

På två av tre svenska länsstyrelser har tjänstemän som jobbar med rovdjursfrågor utsatts för hot eller trakasserier. Nyligen dömdes en kvinna för att ha mordhotat Pierre Ahlgren som är rovdjurshandläggare i Västmanland. Kvinnan hör till de som tycker att inga vargar ska skjutas, men hot och trakasserier förekommer även från så kallade “varghatare”.

Varg i hägn. Foto: Marie Mattsson

Varg i hägn. Foto: Marie Mattsson

– Det finns helt klart extrema människor på båda kanterna, och de är sällan speciellt kunniga. Ju mer jag lär mig om rovdjursfrågor desto mer inser jag hur komplexa och svåra de är. På ett sätt är det bra när vi får skäll från båda sidor, då ligger vi nog ganska rätt i besluten, säger Pierre Ahlgren till SVD.

15 av landets 21 länsstyrelser har vidtagit åtgärder för att förbättra säkerheten, tre har tvingats till åtgärder som skyddad identitet eller larmutrustning efter hot och minst en handläggare har slutat sitt jobb på grund av trakasserier. Det förekommer också hatkampanjer mot enskilda tjänstemän i sociala medier, artikelkommentarer eller på diskussionsforum.

– Jag är aldrig rädd nära vargar. Men på vägen från tjänstebilen in till kontoret kastar jag en blick över axeln. Jag trodde att jag skulle lära mig mycket om vargar i det här jobbet, men jag lär mig nästan mer om människor, säger Pierre Ahlgren.

Källa: SVD

Mer att läsa