Gå till innehållet

Tusentals hotade duvor skjutna på Malta senaste veckan

Turturduvan har sedan 1980 minskat i antal i Europa med hela 80 procent och i Storbritannien kan den tidigare vanliga fågeln vara utrotad inom några år. EU har lovat krafttag mot länder som inte gör tillräckligt för att skydda arten. De senaste dagarna har dock tusentals turturduvor skjutits på Malta.

Det är Birdlife Malta och Commitee Against Bird Slaughter (CABS) som avslöjat jakten i flera filmer. De har även påtalat problemet för myndigheterna och regeringen, men tycker inte att de får tillräckligt med respons.

– Det är tydligt att regeringen är i maskopi med jaktlobbyn för att dölja de här illdåden. Jaktlobbyn och dess medlemmar känner att de kan komma undan med vad som helst just nu eftersom premiärministern och hans kabinett gör allt för att ge jaktlobbyn allt de vill ha, säger BirdLife Maltas ordförande Mark Sultana.

Fågelföreningen har även de senaste dagarna registrerat skjutna rovfåglar, sommargyllingar, härfåglar, biätare och hägrar.

– Allt detta sker på grund av ett undantag från EU:s fågeldirektiv – ett undantag för vårjakten som Malta bör hållas ansvarigt för. Vi kommer att hjälpa EU-kommissionen att stoppa detta en gång för alla, säger Nicholas Barbara, ansvarig för bevarande hos BirdLife Malta.

Under gårdagen grep polisen två män som nu misstänks för illegal jakt. Den ena hade en nyskjuten turturduva gömd i sina kläder.

Video från YouTube

Genom att spela videon accepterar du YouTubes dataskyddspolicy.

Källa: youtube.com

Läs även:
Turturduvan i kris – EU kräver insatser mot jakt och jordbruk
Fågelskådare har bestämt sig för att rädda duva med 100-milavandring

Källor: BirdLife Malta och Times of Malta

Mer att läsa