Gå till innehållet

Turistkaos i Stekenjokk

Vildmarksvägen vid Stekenjokk.

Vildmarksvägen vid Stekenjokk. Foto: SibFreakEget arbete, CC BY-SA 3.0, Länk

Det rapporteras om fem gånger så mycket turister som under vanliga år i Stekenjokkområdet och en del besökare har uppfört sig olämpligt. Framför allt har det stora antalet bilar och husbilar ställt till med stora problem för renar och folk som velat ta bilder med renkalvar har stressat djuren och fått dem att skiljas från sin flock.

Längs med den populära Vildmarksvägen i Stekenjokk har det satts upp fullt med skyltar med information om hur man bör bete sig i området, men vissa besökare följer inte rekommendationerna.

För SVT Jämtland berättar naturbevakare vid länsstyrelsen att ”det är kaos” och om hur turister skapar allvarliga störningar och stressade situationer för renarna som just nu har unga kalvar. De har sett turister ta sig närmare renarna för att ta selfies och bilder. Det har också varit svårt för renarna att korsa Vildmarksvägen när det stått 50 husbilar på rad med turister som vill titta på renar.

Det har också bevittnats hur turister kör upp på bron över Saxån trots att det går renar över bron. Dessa har då blivit så stressade att de försökt hoppa över räcket ner i vattnet.

I samband med att hundratals renar skulle korsa området har flera kalvar skiljts från sina vajor och i vissa fall ska de ha fått avlivas.

En allmän rekommendation är att hålla avstånd till och inte störa vilda djur. De kan vara känsligare ännu uppfattar.

Källor: SVT Jämtland och P4 Jämtland

Mer att läsa