Gå till innehållet

Turistföretag fortsätter utnyttja djur i fångenskap

En lejonunge och en tigerunge på en anläggning i Sydafrika som erbjuder att klappa och vistas med stora kattdjur. Foto: Pippa Hankinson / Blood Lions

Stora, välkända turistföretag fortsätter att tipsa om och arrangera aktiviteter med vilda djur. Det får hård kritik från djurrättsorganisationer.

En ny rapport, Real Responsible Traveller från World Animal Protection, visar att företag som TUI Musement, GetYourGuide, Trip.com, AttractionTickets.com och Jet2holidays fortfarande erbjuder till sina resenärer att exempelvis rida på elefanter, ta selfies med stora kattdjur, klappa primater och simma med delfiner eller delfinshower. Aktiviteter som World Animal Protection anser är hänsynslösa mot djuren eftersom de tvingas agera på ett sätt som både är stressande och onaturligt för dem. Dessutom har många av djuren fångats vilda eller fötts upp i fångenskap och får genomgå träning med våldsamma inslag.

En undersökning från 2022 visade att 84 procent av de tillfrågade i Storbritannien inte tycker att turistföretag ska sälja aktiviteter som plågar djur.

– Semesterfirare har klargjort att de inte vill att researrangörer ska tjäna pengar på djurs lidande. Faktum är att det fortfarande säljs, men beskrivs som underhållning. Vem du bokar din semester med spelar roll. TUI Musement, Jet2holidays, GetYourGuide Trip.com och Attraction Tickets.com utnyttjar fortfarande vilda djur i fångenskap, säger Katheryn Wise, kampanjchef för vilda djur på World Animal Protection.

För att vara en ansvarsfull resenär rekommenderar World Animal Protection att aldrig besöka en verksamhet där du kan rida, klappa eller tvätta vilda djur eller se dem uppträda. De rekommenderar också att privatpersoner protesterar genom att höra av sig till reseföretag som säljer sådana upplevelser. Liknande rekommendationer använder sig även Djurens rätt av.

Kan betyg ge en ledtråd?

En studie från 2015 visade dock att många turister sällan förstår vilken sorts turism som är dålig för djuren. Där rekommenderade forskarna att privatpersoner bojkottar aktiviteter som har under 80 procent i betyg på Tripadvisor. Med den tumregeln får många av Sveriges djurparker godkänt, så som den numera världskända Furuviksparken (80 procent), Kolmården (90 procent), Skansen (90 procent) och Järvsö (90 procent).

Däremot avråds från besök på Ölands djurpark (60 procent), Parken Zoo i Eskilstuna (70 procent), Junsele djurpark (60)Frösö zoo i Östersund (40)Aquaria Vattenmuseum i Stockholm (70) och Djurparken i Helsingborg (70 procent).

Källa: World Animal Protection

Mer att läsa