Gå till innehållet

Turisters safaribilder billigt sätt inventera vilda djur

Naturturism i Afrika. Foto: Maths Nilsson

Bilder som turister tagit på safari kan ge data som kan mäta sig med traditionella metoder som kamerafällor, spårning och tipstelefoner. Det anser forskare som analyserat 25 000 bilder från 26 safarigrupper.

Bilderna togs i norra Botswana och forskarna lyckades med hjälp av dem analysera hur många lejon, leoparder, geparder, fläckiga hyenor och vildhundar som lever i området. Studien, som publicerats i Current Biology, ska vara den första i sitt slag.

LÄS ÄVEN: • Stora däggdjur i Sverige en av världens 50 bästa vildmarkssemestrar

Forskarna menar att alla befintliga metoder har sina för- och nackdelar. Kamerafällor kan till exempel vara väldigt effektiva, men de är dyra, har en begränsad livslängd och det har hänt att elefanter vält dem och att lejonungar lekt med kameran så att den förstörts.

Turistfoton är en billig metod och kan göras effektiv. I studien försågs turisterna med små GPS-sändare, som normalt sett används på tamkatter, och därefter analyserades innehållet på bilderna tillsammans med den exakta positionen. Resultaten jämfördes sedan med andra metoder som utförts i samma område.

LÄS ÄVEN: • Ny framgångsrik betalmodell för naturturism skyddar hotade djur

– För vissa arter och i områden med naturturism, kan data från turister uppnå ett liknande mål som traditionella övervakningsmetoder, men till en mycket lägre kostnad jämfört med några av de andra metoderna, säger rapportens huvudförfattare Kasim Rafiq.

Han skulle i framtiden vilja använda AI för att lättare analysera bilderna och ha samarbeten med naturturismföretag för att kunna utföra kvalitativa undersökningar i naturområden med många turister och där det finns stora djur som turister gärna ser. Metoden kommer dock inte fungera för alla djur och i alla områden.

Källor: Science Daily och “Tourist photographs as a scalable framework for wildlife monitoring in protected areas

Mer att läsa