Gå till innehållet

Trump-skogar växer fram för att motverka “katastrofal” klimatpolitik

Det började som en kampanj med att plantera ett träd varje gång Donald Trump sa “klimatförändringar”, men eftersom det skedde så sällan bytte projektet fokus. Nu har ett projekt startats för att skapa “Trump-skogar” som ska motverka presidentens “katastrofala” klimatpolitik.

Donald Trump har dragit sig ur Paris-avtalet, kallat global uppvärmning för en kinesisk bluff och menar att det skulle ruinera USA att dra ner på utsläppen. Hans miljöpolitik är helt enkelt inte ens värd namnet.

Tre miljövänner i Nya Zeeland (företagaren Adrien Taylor, klimatforskaren Dan Price och den politiska forskaren Jeff Willis) bestämde sig för att starta ett projekt med “Trump-skogar”, eftersom “Donald Trump gillar att sätta sitt namn på saker och ting”. Efter att ha insett att det inte skulle bli mycket till skogar om det bara planterades träd när Donald Trump använde ordet klimatförändringar (ett ord som dessutom flera departement vill ha bort helt) bytte de fokus.

LÄS ÄVEN: • Mångmiljonstad ska plantera ett träd per invånare

Målet var nu att plantera så mycket träd att de skulle minska koldioxidutsläppen med lika mycket som Trump skulle orsaka när han stoppar Obamas klimatpolitiska projekt Clean Power Plan. Det är inget litet projekt. Trump-skogen beräknades behöva 10 miljarder nya träd för utsläppen som Trumps politik skulle orsaka.

10 miljarder träd låter som ett omöjligt projekt, men på bara de tre senaste veckorna har antalet planterade eller finansierade träd växt från 50 000 till över 360 000 och summan ökar ständigt. Projektet har fått stöd från hela världen. Svenskar har exempelvis bidragit med flera tusen träd, vilket framgår av kartan på Trumpforest.com.

LÄS ÄVEN: • Världsrekord: 1,5 miljoner volontärer planterade över 66 miljoner träd

– Enbart en liten andel av världen röstade för den här idioten, men alla tvingas ta konsekvenserna av hans dumhet när bränder, tropiska stormar, torka, höjd havsnivå och högre temperaturer gör livet mer obehagligt för alla – och omöjligt för många, säger Adrien Taylor, Dan Price och Jeff Williams i ett pressmeddelande.

De tre grundarna av Trump Forest är noga med att påpeka att de inte kommer tjäna några pengar på projektet. De jobbar alla tre med andra saker och pengarna går oavkortat till kända organisationer som hjälper till att plantera träd i 200 olika länder.

Om de lyckas få ihop 10 miljarder kronor kommer en yta stor som Island täckas med träd.

Läs mer om projektet på Trumpforest.com

Källa: Vox

Mer att läsa