Gå till innehållet

Trump öppnar för oljeborrning i Alaskas största naturreservat

Arctic National Wildlife Refuge i Alaska. Foto: Jan Reurink from Netherlands – Alaska,ANWR,Canning river,d2, CC BY 2.0

6 000 kvadratkilometer skyddad natur i Alaska öppnas nu upp för olje- och gasborrning. Det meddelade Trump-administrationen i veckan. Arctic National Wildlife Refuge (ANWR) är USAs största naturreservat och innehåller i stort sett orörd natur och knappt några vägar.

Trump-administrationen menar att beslutet kommer leda till nya jobb. Naturorganisationer och representanter för de urfolk som bor i området är dock starkt kritiska. De menar att olje- och gasborrning i den i stort sett orörda naturen kommer ha en förödande påverkan på miljön och de isbjörnar, fjällrävar, grizzlybjörnar och vildrenar som lever där.

Beslutet om oljeborrning undertecknades av inrikesminister David Bernhardt, som tidigare jobbade som lobbyist åt olje- och jordbruksindustrin.

– Det här beslutet kommer inte bara skada vildrenar, isbjörnar och andra vilda djur, det är också dumdristiskt med tanke på den snabbt ökande klimatförändringen. Oljebolag kommer behöva bygga stabil infrastruktur för att klara tinande permafrost och allt högre havsnivå, vilket kommer skapa en ännu större påverkan. Bernhardt godkänner en plan för att plundra Amerikas vildaste landskap på olja som vi kommer använda allt mindre de kommande årtiondena, enbart för att gynna sina tidigare och kommande klienter, säger Jennifer Rokala, ordförande för Center for Western Priorities, som bland annat jobbar för att skydda västra USAs natur.

Under det senaste året har dessutom fem av USAs största banker sagt att det är en dålig investering att borra i Arktis.

Naturorganisationen Sierra Club meddelar att de kommer försöka stoppa beslutet:
– Trump-administrationens så kallade granskningsprocess av deras skamlösa utförsäljning av Arctic National Wildlife Refuge har varit en bluff från början. Vi ses i domstolen, sa Lena Moffitt, chef för Sierra Clubs Our Wild America-kampanj.

Källor: Sierra Club och The Hill

Mer att läsa