Gå till innehållet

Trump och republikaner öppnar snabbt upp för oljeborrning i Alaska och Nevada

Oljeborrning. Foto: Eric Kounce, Public Domain. 

New York Times avslöjar att Alaskas vildmark nu snabbt öppnas upp för oljeexploatering genom att republikaner och Donald Trumps administration ändrar lagar, snabbar på miljöundersökningar och öppnar upp statlig mark för oljeborrning. Samtidigt öppnas ett enormt område i Nevada upp för olje- och gasutvinning.

Målet för Vita huset och republikanerna i kongressen är att oljeexploatering i tidigare skyddade områden i Alaska ska startas före valet 2020. Därför delas det nu snabbt ut tillstånd för att genomföra seismiska tester och redan 2019 kommer de första licenserna för oljeborrning börja säljas. Arbetet har bland annat letts av inrikesminister Ryan Zinke, vars anställda har kopplingar till Alaskas oljeindustri enligt NY Times.

LÄS ÄVEN: • Republikanerna och Trump öppnar för oljeborrning i Alaskas naturområden

En utökad oljeborrning i Alaska förväntas slå hårt mot naturen och djurlivet i området, förutom de ökade utsläppen de ger upphov till. En population av isbjörnar i närheten av området som är planerat för borrning har minskat kraftigt i antal eftersom istäcket minskat i den allt högre temperaturen. Nu återstår bara 800-900 individer och nu riskerar honorna och ungarna störas av seismiska tester och deras livsmiljö blir betydligt farligare när stora lastbilar ska köra fram på nyanlägda vägar.

LÄS ÄVEN: • USA:s miljardbidrag till oljeindustrin hotar klimatet

Dessutom har Donald Trump öppnat upp ett 3600 kvadratkilometer stort område i Nevada för olje- och gasutvinning. Området ligger intill nationalparker.

– Trump-administrationen fördubblar sin vårdslösa “borra överallt”-strategi. Nevada-bor värdesätter våra nationalparker och naturreservat. Det är frånstötande att Trump-medarbetare vill besudla dessa spektakulära områden permanent för att blidka oljeindustrin, säger Patrick Donnelly, Nevada-chef för Center for Biological Diversity.

Källor: NY Times och Center for Biological Diversity

Mer att läsa