Gå till innehållet

Trump gör det svårare att åtala företag som dödar fåglar

Trump-administrationen har infört nya regler som gör det svårare att åtala olje-, gas- och vindkraftbolag som orsakar fåglars död, rapporterar Denver Post.

Den nya tolkningen av Migratory Bird Treaty Act (MBTA) har gått på energiindustrins linje och gör det nu svårare att hålla dem ansvariga för när fåglar drabbas av exploatering, kollisioner med olämpligt placerade vindkraftverk och liknande.

USA:s nationella fågelförening National Audubon Society menar att de nya reglerna kommer göra det svårare för organisationen att få till möten med bolagen och hitta gemensamma lösningar som gynnar fåglarna. Collin O’Mara, ordförande för National Wildlife Federation sa i en kommentar att “om valet står mellan energi och bevarande, vinner alltid energi”.

Lagen har tidigare använts för att få BP att betala nästan en miljard kronor efter de enorma oljeläckaget vid Deepwater Horizon.

Trump-administrationen menar att det finns andra lagar, så som Endangered Species Act, som ska ge tillräckligt skydd för naturen i framtiden.

Varje år dör, enligt Audubon, hundratusentals fåglar av vindkraftverk, mellan en halv miljon och en miljon fåglar dör i oljeavfallsbasänger och elledningar dödar upp till 175 miljoner fåglar årligen.

Källa: Denver Post

Mer att läsa