Gå till innehållet

Trots “videobevis” – örnar är inget hot mot katter

Vithövdad havsörn. Foto: Yathin S Krishnappa via Wikimedia

Vithövdad havsörn. Foto: Yathin S Krishnappa via Wikimedia

En webbkamera som visade hur en vithövdad havsörn lämnade en kattunge som byte i sitt bo har väckt upprörda känslor i USA. En oro spreds snabbt bland folk att örnarna tar katter, men både SOF BirdLife Sverige och amerikanska Audubon lugnar kattägare.

En sekvens på hur den vithövdade havsörnen lämnar sitt byte i form av en redan död katt kan ses i det här klippet. Videon har i dagsläget 1,6 miljoner visningar och ungefär 700 kommentarer varav många verkar tolka filmen som ett bevis för att örnar tar levande katter som byten. Så är dock inte fallet.

LÄS ÄVEN: • Guide: Se skillnad på havsörn och kungsörn.

USA:s nationella fågelförening Audubon Society skriver att vithövdade havsörnar har ganska tydliga preferenser och är relativt “lata”. De äter helst redan döda byten som de därmed inte behöver lägga någon energi på att fånga. Prioritet 2 för dem är fiskar och därefter är fåglar vanligast på menyn.

– Faktum är att vithövdade havsörnar inte älskar smaken av rött kött. När de får välja mellan en kanin (det överlägset vanligaste däggdjuret i deras diet) och en fisk, väljer unga örnar ständigt fisken. De ogillar rött kött så pass mycket att de inte jagar det. Kadaver är det vanligaste sätter för örnarna att få i sig rött kött.

På samma sätt är det med de svenska havsörnarna. Anders Wirdheim, informationsansvarig på SOF BirdLife Sverige berättar att havsörnen är både generalist och opportunist.

– Den har ett mycket brett bytesval, men den tar de byten som är vanligast och lättast att få tag i på varje enskild plats.

För det mesta rör det sig om kadaver, eller som hos havsörnarna på Falsterbonäset – efterbörden från knubbsälfödslar. Det finns även örnar som specialiserat sig på viss fisk eller vissa fåglar. I den svenska och finska skärgården tar vissa havsörnar ruvande ejderhonor och hos ett danskt örnpar utgör sothöns en betydande del av hannens matleveranser, enligt Anders Wirdheim.

Någon oro för att örnar i Sverige ska ta katter eller andra husdjur behöver man dock inte ha.
– Svenska havsörnar tar knappast levande katter eller hundar. Jag har i alla fall aldrig hört talas om det. Däremot kan de nog plocka upp delar av överkörda katter. En havsörn kan nog inte heller lyfta med en hel katt. Kungsörn kan däremot ta både katter och mindre hundar, och snart sagt varje år betalas det ut viltskadeersättning för någon eller ett par kungsörnsdödade hundar. Med tanke på hur många hundar som springer lösa, måste det ändå betraktas som mycket ovanligt. Det är förmodligen ännu ovanligare med örndödade katter eftersom deras vägar sällan korsar varandra, förklarar Anders Wirdheim.

Han berättar också att han i närmare tio års tid undersökt bytesrester vid ett kungsörnsbo och där hittat skallar från två katter jämfört med drygt 15 mårdar. Så även om risken finns att kungsörnar tar katter så är den risken liten.

Källor: Webbkameran och Audobun

Mer att läsa