Gå till innehållet

Trots förhoppningar verkar inga fjällugglor häcka i Sverige i år

I början av året såg det ut att kunna bli ett bra fjälluggleår i Sverige, men återigen ställde vädret till det. Senaste fjällugglehäckningen i landet var för fyra år sedan och klimatkrisen ses som ett av de största hoten.

Senast det häckade fjällugglor i Sverige var 2015, som var det bästa året för fjällugglor i landet på 37 år. Berth-Ove Lindström som skött inventeringarna i Norrbotten i år, säger till Sveriges Radio:
– Vi har besökt 23 häckningslokaler som vi hittade 2015. Men vi har inte hittat en enda fjälluggla.

Det var en besvikelse inte minst eftersom det såg bra ut för fjällugglans huvudbyte fjällämlarna i början av året. Det talades om att det kunde bli ett lämmelår, vilket brukar få till följd att det blir bra häckningsår för fjällugglor, fjällrävar och många andra arter som lever i fjällen och är beroende av lämlarna.

LÄS ÄVEN: • Vad äter fjällugglorna på Island där det inte finns lämlar?

Men högsommarvärmen i fjällen i april och efterföljande kyla gjorde att marken täcktes med is. Det i sin tur ledde till att lämmelpopulationen kraschade och därmed skapades sämre förutsättningar för fjällens rovdjur.

2017 utannonserade BirdLife International och Internationella Naturvårdsunionen (IUCN) att det finns långt färre fjällugglor än man tidigare trott. 200 000 individer uppskattades världspopulationen till 2013, men nya studier visade att det troligen rör sig om så få som 28 000, med en viss risk att det till och med kan vara enbart 7 000 – 8 000 par kvar.

LÄS ÄVEN: • 2015 var bästa året för fjällugglor i Sverige på 37 år

Sedan 1970-talet har antalet fjällugglor dessutom minskat med 64 procent i Nordamerika. Populationen i Europa är inte lika väl kartlagd, men även här verkar det gå dåligt för fjällugglorna. Det är framför allt klimatförändringar som hotar ugglorna då det blir allt färre gnagare och därmed svårare att ge ungarna tillräckligt med mat.

LÄS ÄVEN: • Intervju om hur det går för de nordiska fjällugglorna

Henrik Lind, projektledare för den arbetsgrupp som jobbar med fjällugglor i Norden, svarade 2015 så här på vad som är viktigast att jobba med för att öka fjällugglornas förutsättningar i Sverige:
– Det här är 10 000-kronorsfrågan. Man bör minska jakttrycket på ripor och änder. För övrigt är vi oroliga för klimatet. Ugglan är extremt högarktisk. Bäst klarar den sig på öar norr om Kanada och norr om Sibirien. Ett starkt häckningsområde är Wrangels ö, där mammuten höll ut längst. Det är ganska symboliskt. Det finns knappast något ställe norr därom att fly till vid en uppvärmning.

Källor: Ekot och IUCN

Mer att läsa