Gå till innehållet

Trots anmärkningar – Bergvik behåller FSC-certifikat

Fsc
Skog. Foto: Stefan Persson

Skog. Foto: Stefan Persson

I september fick Bergvik Skog den allvarligaste anmärkningen en markägare kan få. Som vi skrivit om tidigare riskerade bolaget att deras FSC-certifikat skulle dras in och det spekulerades att Bergvik Skog skulle straffas för FSC:s trovärdighets skull. Naturskyddsföreningens Malin Sahlin menade att “klagomålsprocesserna i princip inte fungerar överhuvudtaget i Sverige”.

FSC själva menade att det är bra att deras märkningar granskas.
– Det är viktigt för FSC att klagomålsprocessen fungerar eftersom trovärdigheten är central för FSC. Det är bra att intressenter påpekar när det uppstår fel så att man kan komma till rätta med dessa. Det utvecklar systemet, säger Lina Bergström verksamhetschef vid Svenska FSC.

Igår beslutades att Bergvik får förlängt FSC-certifikat, trots de allvarliga anmärkningarna, eftersom “skogsägaren på ett bra sätt har hanterat och stängt de två stora avvikelserna från FSC-revisionen i juni 2013“. Beslutet får dock skarp kritik från Naturskyddsföreningen.

– I flera år har vi dokumenterat hur Bergvik har fortsatt att avverkningsplanera skogar med mycket höga naturvärden, skogar som helt enkelt inte får avverkas enligt certifieringens regler. Det är högst osannolikt att Bergvik nu, bara en månad efter sin senaste allvarliga anmärkning, ska klara de krav som man misslyckats med under fem år. Att certifieraren DNV har gjort denna bedömning är anmärkningsvärt. Om det verkligen skulle vara så att Bergvik på denna korta tid lyckats förbättrat sina rutiner så dramatiskt och enkelt som man nu påstår, visar det ju med all önskvärd tydlighet att man tidigare, ända sedan 2008, inte tagit dessa frågor på allvar, säger Karin Åström, vice ordförande Naturskyddsföreningen.

Naturskyddsföreningen ska nu driva ärendet till internationella FSC och ASI, organisation som godkänner och kontrollerar certifierarna.

Mer att läsa