Gå till innehållet

Trots 26 länders önskan – handel med noshörningshorn fortsatt förbjudet

Noshörningar. Foto: Denise Eriksson

Noshörningar. Foto: Denise Eriksson

Under det två veckor långa CITES-mötet i Sydafrika, där 182 länder och EU diskuterar handel med hotade djur och växter, lades det fram ett förslag om att det skulle bli lagligt att handla med noshörningshorn. Förslaget röstades dock ned.

Det var Swaziland som la fram förslaget om att lyfta förbudet. Landet menade att förbudet ändå inte fungerar och att pengarna för att sälja lagret av noshörningshorn i landet skulle kunna användas för naturvårdsinsatser. De ville även sälja ytterligare 20 kilo noshörningshorn per år från noshörningar genom att ta bort hornen från levande noshörningar genom att söva ner dem vid ingreppet. Hornen växer ut igen, ungefär som våra naglar.

LÄS ÄVEN: • Anti-tjuvjägaren och parkvakten Denise Erikssons blogg.

Swaziland var dock långt ifrån det enda landet som ville lyfta förbudet och omröstningen slutade till slut 26-100 till fördel för de som ville att det även fortsättningsvis ska vara illegalt att handla med noshörningshorn. Även Sydafrika är för en legal handel med noshörningshorn och de har ett betydligt större lager än Swaziland.

Det finns i dagsläget bara ungefär 20 400 noshörningar kvar, varav 70 procent lever i Sydafrika.

WWF anser inte att en legalisering är rätt väg att gå eftersom det riskerar att förvirra konsumenterna och underminera försöken att minska efterfrågan på noshörningshorn.

Källa: National Geographic

Mer att läsa