Gå till innehållet

Trolig rekordsamling med valar utanför Island

Knölval. Foto: Marcus Bergström, Elding.is

Knölval. Foto: Marcus Bergström, Elding.is

Onsdagen den 2 mars slogs troligen rekord utanför Islands kust. Aldrig förr har så många knölvalar setts på samma gång i valsafariföretaget Eldings 16-åriga historia. Ombord på skeppet var svensken Marcus Bergström. Vi har intervjuat honom.

Marcus Bergström är geologistudenten från Gävle som kom till Island i augusti 2014 som utbytesstudent. Tanken var att stanna ett år men när han sökte jobb som valguide hade han turen att få anställning över sommaren.

– Främst för mina fågelkunskaper. När jag sedan fick frågan om att stanna över vintern så blev jag kvar. Tanken är nu att köra en sommar till, berättar han.

Onsdagen den 2 mars gav han sig återigen ut med en grupp turister från Grindavík i sydvästra Island.

– Vi hade fått rapporter från fiskebåtarna att de hade sett otroligt mycket knölval följa fisken. Vi hade inte riktigt trott på dom, men nu fick vi chansen att undersöka det själva. Och oj vad mycket valar!

Knölval. Foto: Marcus Bergström, Elding.is

Knölval. Foto: Marcus Bergström, Elding.is

På två turer under onsdagen uppskattade de ungefär 130-150 knölvalar i området, varav 85 av dem på nära håll. Hela vägen från Grindavik till Sandgerði såg de valar överallt, hela tiden. När de kom bort till huvudbeståndet av loddor sågs minst 50 knölvalar på ungefär 700 meter och ytterligare 40-50 blåsningar längre ut.

Ovanför samlades dessutom enorma flockar med havssulor som ständigt dök efter fisk.

Är det bland de högsta antalen som har setts utanför Island?
– För en isländsk valsafaritur måste detta vara “all time high”, vi har inte hört om större antal. Och vanligtvis är vi nöjda om vi ser en knölval på våra turer!

Varför är det så många knölvalar utanför Island just nu?
– Fisken lodda kör en klockvis migration runt Island och nu har den kommit till sydväst.

Som vi berättat om tidigare har jakten på sillval nu stoppats i Island, men det finns andra bekymmer för valarna runt Island.
Knölval. Foto: Marcus Bergström, Elding.is

Knölval. Foto: Marcus Bergström, Elding.is

– Äntligen kom beslutet att företaget Hvalur inte kommer jaga sillval i år, men vikvaljakten kommer fortsätta och det är fortfarande en infekterad debatt om valjakt på Island. Tyvärr så är det turismen som håller det vid liv för islänningar äter inte valkött i samma utsträckning längre, berättar valsafariguiden Marcus Bergström.

Att turismen håller igång valjakten är extra oroväckande eftersom turismen ökar kraftigt i Island och på många håll i Reykjavik kan man äta valkött eller köpa valprodukter.

Läs mer:
Island stoppar jakten på sillval.
• Turister en stor anledning till valjakt på Island.
• Vår guide till Island och Reykjavik.
 Valköttsföretag bekostar forskning för att rädda branschen.
• Pressen ökar på Island efter rekordstor jakt.Källa: Elding.is

Mer att läsa